Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Αναρωτιούνται ακόμη κάποιοι για το αν υπάρχει Δικτατορία των Τραπεζών.::


Αυτοί που έχουν τα λεφτά τους στις Παρθένες Νήσους,τα Νησιά του Πάσχα ή τα Νησιά Κέϋμαν δεν έχουν να φοβηθούν απολύτως τίποτα!Ο απλός κοσμάκης έχει το πρόβλημα..
Από τις 12 Δεκεμβρίου, καταθέσεις και δάνεια φυσικών προσώπων θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.
Πρόκειται για το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμού Πληρωμών, που επιτρέπει τον έλεγχο σε καταθέσεις και δάνεια φορολογουμένων υπό έλεγχο, εντός 24 ωρών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τις Τράπεζες.


Όπως αναφέρουν τα "Νέα", οι ελεγκτές δεν θα έχουν online πρόσβαση στις καταθέσεις και τα δάνεια. Θα έχουν όμως στις οθόνες τους, το πλήρες τραπεζικό προφίλ με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας, σε μία μόλις ημέρα από την ώρα που θα τους ζητήσουν τις πληροφορίες.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στον ελεγκτικό μηχανισμό και τις τράπεζες, με όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Πώς υποβάλλεται το αίτημα
Απαραίτητο στοιχείο για την υποβολή αιτήματος άρσης τραπεζικού απορρήτου είναι ο ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχεται. Επιπλέον όμως, συμπληρώνονται τα στοιχεία του χρήστη - ελεγκτή (ΑΦΜ, όνομα, υπηρεσία όπου ανήκει), στοιχεία υπόθεσης, πρόσθετα στοιχεία μητρώου τα οποία αφορούν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που ελέγχεται καθώς και τα στοιχεία έγκρισης του προϊσταμένου.
Τι μπορούν να βλέπουν οι ελεγκτές
Με την υποβολή του αιτήματος, ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να απαντήσουν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, αρχικά αν ο κάτοχος του ΑΦΜ είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος με οποιαδήποτε σχέση. Αν είναι πελάτης, θα παρατίθεται κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλον λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα.
Ποιος έχει πρόσβαση - πότε διαβιβάζονται τα στοιχεία
Πέρα από τον χρήστη - ελεγκτή, πρόσβαση στα στοιχεία θα έχει και ο προϊστάμενός του.
Σημειώνεται ακόμη, πως ως ανώτατος χρόνος διαβίβασης των αποτελεσμάτων ορίζεται η 12η μεσημβρινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα υποβολής του αιτήματος.
Το σύστημα ανοίγει στις 12 Δεκεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, τα ερωτήματα που καλύπτονται από τους φορείς οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα, υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Κατασχέσεις με το πάτημα ενός κουμπιού
Μέσα σε 10 ημέρες από την ώρα που θα λάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο και διαπιστώσουν ότι υπάρχουν λεφτά στον λογαριασμό, θα πρέπει να αποδώσουν οι τράπεζες στο Δημόσιο, όσα χρήματα βρουν στους καταθετικούς λογαριασμούς πελατών τους, οι οποίοι βαρύνονται με ληξιπρόθεσμαμ χρέη προς εφορίες και τελωνεία.
Απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, χωρίς να μεταβάλλονται οι διατάξεις, οι οποίες προβλέπουν προστασία από κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ, αλλά και το ακατάσχετο επιδομάτων, όπως για παράδειγμα του επιδόματος ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: