Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα

Αυξάνονται οι ηλικιωμένοι στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα
Συνεχίζεται η γήρανση του πληθυσμού
Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στον ελληνικό πληθυσμό συνεχίζεται απρόσκοπτα, όπως καταδεικνύει έρευνα που εξετάζει τις πρόσφατες πληθυσμιακές μεταβολές στη χώρα.

Έτσι, πάρα τη θετική συμβολή των αλλοδαπών στον δημογραφικό δυναμισμό της Ελλάδας, το ειδικό βάρος των ηλικιωμένων αυξάνεται, τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό χώρο, τονίζεται στη μελέτη «Το νέο ιστορικό πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης» της Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Σταματίνας Κακλαμάνη, επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.



«Διαπιστώνουμε ειδικότερα ότι και στις τρεις κατηγορίες των αστικών δήμων που δημιουργήσαμε, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ποσοστού των άνω των 65 ετών την δεκαετία 1991-2001 ήταν υψηλότερος του αντίστοιχου στις αγροτικές περιοχές, ενώ, παράλληλα, στους αστικούς δήμους, η ταχύτητα αύξησης του γερασμένου πληθυσμού είναι αντιστρόφως ανάλογη του βαθμού αστικότητας» επισημαίνουν.

Προκειμένου να αναδειχθούν οι όποιες χωρικές διαφοροποιήσεις, οι δύο ερευνήτριες ανέλυσαν τα δεδομένα της προτελευταίας απογραφής πληθυσμού (2001), καθώς η κατανομή του μόνιμου πληθυσμού ανά φύλο και ηλικία δεν διατίθεται ακόμη για όλες τις δημοτικές ενότητες (πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι) για το 2011.

Οι ορεινοί δήμοι της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα γήρανσης στη χώρα (28,9%), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο του συνόλου της περιφέρειας. Οι δήμοι αυτοί συγκεντρώνουν μόνον το 6,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των κατοίκων, ηλικίας άνω των 65 ετών στο συνολικό πληθυσμό τους, είναι σχεδόν διπλάσιο).

Αντιθέτως, οι περιοχές που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας, κυρίως στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία παρουσιάζουν αισθητά χαμηλότερη γήρανση σε σύγκριση με τους δήμους της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (19,1% έναντι 28,9%). Ο πληθυσμός της ομάδας αυτής αυξάνεται την περίοδο 1991-2001 και αποτελεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το 10,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (το αντίστοιχο ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού άνω των 65 ετών κινείται στα ίδια επίπεδα).

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: