Η υγεία, ιδιαίτερα τα τελευταία έτη, είναι ένας τομέας που βάλλεται καθώς οι συνεχόμενες αλλαγές έχουν αποδειχτεί «βαριές» για την τσέπη όλων μας. Ο όρος «δωρεάν υγεία» που υπήρχε πριν από χρόνια, πλέον δεν εφαρμόζεται διότι οι αλλαγές είναι τόσο καθοριστικές, όσο οι σημερινοί μισθοί δεν επαρκούν για να καλύψουν αυτά τα κενά.
Μία μεγάλη, δυστυχώς, μερίδα συνανθρώπων μας δεν έχει την οικονομική άνεση για να πάρει ολόκληρη την φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται κατά καιρούς ενώ παράλληλα κάποιοι άλλοι πετούν στα σκουπίδια (!!!) φάρμακα που τους περισσεύουν και τα οποία τις περισσότερες φορές δεν έχουν λήξει. Αυτό χαρακτηρίζεται επιεικώς απαράδεκτο εφόσον αυτά τα φάρμακα μπορούν να δοθούν σε συνανθρώπους μας που πραγματικά τα χρειάζονται και να μην πεταχτούν στους κάδους απορριμμάτων για να καταλήξουν στις χωματερές τις οποίες μολύνουν. Μία ωφέλιμη, για όλους μας, λύση είναι τα φάρμακα, που δεν έχουν λήξει και δεν χρησιμοποιούμε, να δοθούν ως δωρεά στα κέντρα υγείας, στα νοσοκομεία ή στα γηροκομεία. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η μόλυνση του περιβάλλοντος και παρέχεται βοήθεια στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι : τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πετάμε επιστρέφουν μέσα από το αποχετευτικό σύστημα και τις χωματερές στο οικοσύστημα και στη συνέχεια και στον οργανισμό μας. Πολλές βλαβερές οργανικές χημικές ενώσεις όταν εισέλθουν στον οργανισμό, από το αναπνευστικό ή γαστρεντερικό σύστημα, αντιδρούν με τα μέταλλα του σώματος και καταστρέφουν την μεμβράνη των κυττάρων, οδηγώντας στην έναρξη ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές μέχρι και καρκίνο. Έρευνα στις Η.Π.Α. έδειξε ότι τουλάχιστον 200 διαφορετικά φάρμακα ανιχνεύθηκαν στο πόσιμο νερό, γεγονός που αποδεικνύει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος αυτά τα φάρμακα να βλάψουν την υγεία μας. Δίνοντας τα φάρμακα, όμως, σε κάποιο νοσοκομείο αποφεύγουμε όλα τα παραπάνω.
Η ανακύκλωση φαρμάκων δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο η ανακύκλωση άλλων υλικών. Ήδη στον Δήμο μας (Δήμος Ερμιονίδας), έγιναν με επιτυχία τα πρώτα σημαντικά βήματα ανακύκλωσης των υλικών : χαρτί, πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο. Αυτό δε σημαίνει όμως πως όλα τα υπόλοιπα υλικά πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια. Για τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιούμε, υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός της χωματερής. Ας δούμε κάποια παραδείγματα :
Α) Ρούχα. Τα ρούχα και τα παπούτσια που δεν χρησιμοποιούμε πλέον αλλά είναι σε άριστη κατάσταση μπορούν να δοθούν στην ομάδα της αλληλεγγύης καθώς και σε ενορίες που τα συγκεντρώνουν και τα δίνουν στους οικονομικά ασθενέστερους.
Β) Έπιπλα. Τα παλιά μας έπιπλα μπορούν να δοθούν σε κάποιους που τα έχουν ανάγκη ή να «υποστούν» κάποιες αλλαγές από εμάς τους ίδιους όπως : βάψιμο, και κατευθείαν γίνονται….. ολοκαίνουργια.
Γ) Ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες και μελανοδοχεία. Τα χρησιμοποιημένα παραπάνω υλικά μπορούν να ανακυκλωθούν στα σημεία του Δήμου μας που λειτουργούν από ιδιώτες (οι ηλεκτρικές συσκευές) ή στα πράσινα σημεία όπως τράπεζες και υπηρεσίες (για τα μελανοδοχεία και τις μπαταρίες).
Ας κάνουμε την αλληλεγγύη τρόπο ζωής και ας σκεφτόμαστε λίγο πιο «έξυπνα» για το πώς μπορούμε να «χρησιμοποιήσουμε» ότι δεν χρειαζόμαστε, χωρίς να έχουμε ως πρώτη λύση την χωματερή δηλαδή την επιβάρυνση της υγείας μας. Δίνοντας τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, στο οποίο λειτουργεί το «Κοινωνικό φαρμακείο» βοηθούμε τους συνανθρώπους μας και δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Ας το πράξουμε…. Σήμερα.
Πηγές : εφημερίδα «Έθνος».
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Παρατηρητής” στις 23/3/2011 Αρ. Φ. 880
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου