Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα

plirwse-katse

Νέα μέτρα έρχονται το 2011 σε ΦΠΑ, ακίνητα, ρεύμα, μισθούς
Τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς θα αυξηθούν κατά 30%, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να ανέλθει η αύξηση στο 50%.
Τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν βγαίνουν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η απόκλιση στα έσοδα του 2010 φθάνει στα 4 δις ευρώ, και αυτό το έλλειμμα μεταφέρεται στο 2011 για να καλυφθεί; Και με ποιον άλλο τρόπο; Με νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί, ώστε να μη μας αφήσουν να πάρουμε ανάσα. Κι επειδή δεν μπορούν να βρουν τους φοροφυγάδες, δεν τολμούν να πειράξουν τους υψηλόμισθους των ΔΕΚΟ και να τα βάλουν με τις συντεχνίες – ψηφοφόρους, θα καταλήξουν ξανά να βάλουν «θηλιά» στους απλούς πολίτες, εφαρμόζοντας, εκτός των άλλων και την παγκόσμια πρωτοτυπία. Αυξάνοντας το ΦΠΑ και κατ’ επέκταση της τιμές και μειώνοντας τους μισθούς.
Η… αφαίμαξη άρχισε ήδη από τώρα, με τις αυξήσεις – σοκ κατά 11,1% στα τιμολόγια της ΔΕΗ που πλήττει 1,64 εκατ. νοικοκυριά. Και σ’ αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται η παγκόσμια πρωτοτυπία, να αυξάνεται η τιμή του ρεύματος σε όσους καίνε λίγο και να μειώνεται σε όσους καίνε πολύ! Οι αυξήσεις ισχύουν για νοικοκυριά που καταναλώνουν ρεύμα μέχρι 800 KWh και οι μειώσεις μέχρι -17,3% για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή μειώνεται κατά 8,5% το ηλεκτρικό ρεύμα σε 91.402 οικιακούς καταναλωτές όχι όμως συνηθισμένους, αλλά αυτούς που καίνε ρεύμα για πισίνες και τις βίλες τους πάνω από 3.001 KWh.
Ο στόχος της ΔΕΗ είναι να γίνει ανταγωνιστική προς τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, να επανακτήσει τους χαμένους καταναλωτές και να
«κλείσει» τον δρόμο των ιδιωτών προς τα νοικοκυριά. Για να επικρατήσει όμως στον ανταγωνισμό, αλλάζει τα φώτα στον απλό μισθωτό και συνταξιούχο.

Νέο χαράτσι στα ακίνητα
Η απόφαση για την αύξηση – σοκ στα τιμολόγια του ρεύματος ανήκει στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη. Στην ίδια ανήκει και το νέο χαράτσι προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων, μια αγορά δηλαδή που επλήγη όσο λίγες από την κρίση. Πρόκειται για την έκδοση πράσινου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για όσα ακίνητα πουληθούν ή νοικιαστούν, είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη, μετά τις 9 Ιανουαρίου.
Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθύνονται στους ενεργειακούς επιθεωρητές οι οποίοι θα εκδίδουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, με τις κατώτατες αμοιβές που έχουν οριστεί, παρά το ό,τι η κυβέρνηση είχε πει ότι θα καταργήσει είναι για διαμερίσματα πολυκατοικιών 2,46 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 185 ευρώ για το καθένα. Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ για όλο το κτίριο. Για μονοκατοικίες 1,85 ευρώ ανά τ.μ. με ελάχιστο κόστος 246 ευρώ για κάθε μονοκατοικία. Για επαγγελματικούς και λοιπούς χώρους 2,07 ευρώ ανά τ.μ. για κάθε είδους κτίσματα εκτός κατοικίας 369 ευρώ για κάθε χώρο. Για λέβητες και εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικιών 221 – 369 ευρώ και για εγκαταστάσεις κλιματισμού κτιρίων άνω των 4 κλιμ. σωμάτων 369 έως 615 ευρώ.
Δεν πρόκειται όμως να μείνουν σ’ αυτά. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο λένε ότι υπάρχουν εισηγήσεις να μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11% και άλλα είδη αγαθών και υπηρεσιών, εκτός από το 1/3 που είχε προγραμματιστεί, ώστε το μέτρο να αποδώσει περισσότερα από το 1 δις που υπολογίζει η κυβέρνηση.
Τον ερχόμενο Οκτώβριο (και όχι τον Ιανουάριο του 2012) θα εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της πετρελαίου θέρμανσης με του κίνησης, που σημαίνει ότι από του χρόνου θα λειτουργήσουν οι… ξυλόσομπες.

Τα 11 μέτρα του μνημονίου
Με βάση τις εντολές της τρόικας και την αποδοχή τους με… κατεβασμένα τα χέρια από το υπουργείο Οικονομικών, το 2011, για να πετύχει τους στόχους η κυβέρνηση για την μείωση του ελλείμματος πρέπει να εφαρμοστεί ο… ενδεκάλογος των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
1. Λήψη νέων μέτρων της τάξεως του 5% του ΑΕΠ την περίοδο 2012 – 2014, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου στο 3% το 2014. Τα πρώτα χαράτσια είναι ήδη γνωστά με τα ακίνητα και την ακριβότερη αυτοπεραίωση.
2. Τα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς θα αυξηθούν κατά 30%, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να ανέλθει η αύξηση στο 50%.
3. Οι συμβάσεις περιορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα περιοριστούν περαιτέρω κατά τουλάχιστον 15%, αν και υπάρχουν πιέσεις να μικρύνει το ποσοστό.
4. Το οικογενειακό επίδομα και αυτό της θέρμανσης θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις, με ποια κριτήρια θα αποφασίζεται ποιος έχει πραγματικά ανάγκη.
5. Οι περικοπές στον τομέα της υγείας θα αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ το 2011.
6. Οι περικοπές από τις δημόσιες επιχειρήσεις θα κυμανθούν το 2011 γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ μέσα από την μείωση μισθών, επιδομάτων, καταργήσεων θέσεων εργασίας και μετατάξεων.
7. Ξεκινάει πιο επιθετική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας με πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων.
8. Το νομοσχέδιο για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ έπρεπε να είχε ήδη κατατεθεί, αλλά η κυβέρνηση το «μαγειρεύει».
9. Επικυρώνεται και τυπικά το 5 φεύγουν 1 έρχεται στο Δημόσιο, με τις μετατάξεις να συνυπολογίζονται στην αναλογία αυτή, θα θεωρούνται δηλαδή νέες προσλήψεις και με νέο μισθολόγιο.
10. Μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και το κλείσιμο κρατικών φορέων του Δημοσίου.
11. Η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2012, όπως και οι μειωμένες εξοπλιστικές δαπάνες. Αν βέβαια όλα πάνε όπως τα έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.
http://www.press-time.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: