Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

κακότεχνη προσπάθεια του κ. Μανιάτη να υποβαθμίσει τα πιθανά κοιτάσματα του Αιγαίου,

oil_pumpΤην ώρα που ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Κύπρο, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων αερίου σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας ότι η ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τον ορυκτό της πλούτο, ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Γιάννης Μανιάτης, χαρακτηρίζει μύθο την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο , αφήνοντας να εννοηθεί, ότι η κυβέρνηση δεν βιάζεται καθόλου να προχωρήσουν οι έρευνες, παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Πέραν της χθεσινής, μάλλον κακότεχνης, προσπάθειας του κ. Μανιάτη να υποβαθμίσει τα πιθανά κοιτάσματα του Αιγαίου, που εκδηλώθηκε παράλληλα με την κατηγορηματική διάψευση Δρούτσα στα σενάρια περί διαπραγματεύσεων για συνεκμετάλλευση με την Άγκυρα, αίσθηση προκαλεί η απίστευτη βραδυπορία της κυβέρνησης στη δημιουργία του οργανισμού που θα παραχωρεί τις άδειες για πετρελαϊκές έρευνες.
Ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή «έσερνε τα πόδια της» για χρόνια, προκειμένου να δημιουργήσει τη διάδοχη κατάσταση των ΕΛΠΕ, που μετά την ιδιωτικοποίησή τους δεν έχουν δικαίωμα να παραχωρούν άδειες για έρευνες, το σχετικό νομοσχέδιο ήταν ήδη έτοιμο στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση. Παρά ταύτα, χρειάσθηκε αναμονή άνω των 12 μηνών για να προωθηθεί μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή του νομοσχεδίου για συζήτηση στη Βουλή. Τώρα, στο ΥΠΕΚΑ λένε ότι θα χρειασθούν άλλοι 18 μήνες, μέχρι να γίνουν οι πρώτες παραχωρήσεις αδειών (πιθανότατα για τη Δυτική Ελλάδα), αφού θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί μια νέα ΔΕΚΟ, να στελεχωθεί, να γίνουν ορισμένες θεσμικές αλλαγές ακόμη, κ.ο.κ.
Αυτή η βραδυπορία προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί, καθώς στον απλό πολίτη είναι μάλλον αδιανόητο να βλέπει τέτοιες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, σε μια χώρα που καθημερινά «φλερτάρει» με τη χρεοκοπία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: