Μια ολόκληρη κοινωνία έκανε δυναμικά την εμφάνισή της τα χρόνια που ακολούθησαν στον παραδοσιακό ελλαδικό χώρο. Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε κάθε γωνιά της χώρας και βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξή της σε κάθε τομέα. Πολλοί από αυτούς ήταν στις πατρίδες τους επιστήμονες, έμποροι, βιοτέχνες, τεχνίτες, δάσκαλοι. Είχαν όμως και παράδοση στον αθλητισμό και το μεράκι τους αυτό δε θα μπορούσε να σβήσει με τον ξεριζωμό, όπως δεν έσβησε τίποτα από όσα ήξεραν και αγαπούσαν. Τα προσφυγικά αθλητικά σωματεία δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και αυτό που έμελλε να ξεχωρίσει και να χαρακτηρίσει την προσφυγιά ως αθλητικό της σύμβολο ήταν η ΑΕΚ.
Τον Ιούλιο του 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κώστα Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών έπαιρνε την απόφαση να ιδρύσει ένα σωματείο που θα θύμιζε τη χαμένη πατρίδα. Το όνομά του: Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, με χρώματα το κίτρινο-μαύρο και έμβλημα το Δικέφαλο Αετό, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
η ΑΕΚ υπερηφανεύεται για τις καταβολές της και αυτά που εκπροσωπεί το έμβλημά της. Είναι το σύμβολο της προσφυγιάς, το λάβαρο χιλιάδων ελληνικών ψυχών που ξεριζώθηκαν το 1922 από τα χώματα της Μικράς Ασίας αφήνοντας πίσω σπίτια, περιουσίες και, το χειρότερο, νεκρούς και αγνοούμενους αδερφούς. Δύο χρόνια αργότερα, η νοσταλγία κάποιων ξεριζωμένων για τις χαμένες πατρίδες αλλά και η αγάπη τους για τον αθλητισμό, χαρακτηρίστηκε από αυτά τα τρία γράμματα που αγκάλιασαν αρχικά οι Ελληνες της προσφυγιάς αλλά και λάτρεψαν στις δεκαετίες που ακολούθησαν εκατομμύρια Ελληνες. Ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα χρώματά της, το κίτρινο και το μαύρο, δοξάζονται εδώ και 78 χρόνια από την ΑΕΚ στα γήπεδα της Ελλάδας και του κόσμου και η προσπάθεια όλων επικεντρώνεται πλέον στο να εμφανιστεί η ΑΕΚ ακόμα πιο δυνατή στη νέα ΠΕΡΙΟΔΟ-Τούρκοι! -Τσέτες!
-Μας σφάζουνε!
-Έλεος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου