Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

4 βιοκαλλιεργητές από την Αργολίδα στις λαϊκές της Αττικής



Οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που παρουσιάζουμε προέρχονται από αγροτικές οικογένειες, γνωρίζουν από πρώτο χέρι αλλά και από τις οικογένειές τους τις αμέτρητες δυσκολίες του επαγγέλματος, και όμως αυτό δεν τους πτοεί, είναι όλο νιάτα και όρεξη. Ρίχνουμε επάνω τους τους προβολείς, γιατί πιστεύουμε, όπως κι εκείνοι, ότι το μυστικό της καλής μαγειρικής είναι η καλή πρώτη ύλη
Αγγελική Καραμάνου / Στο μικρό χωριό Αργολικό κοντά στο Ναύπλιο έχει η οικογένεια της Αγγελικής τα κτήματά της, γύρω στα 80 στρέμματα πιστοποιημένα στην Bio Hellas. Κάμποσα δέντρα, εκ των οποίων ροδιές, ελιές, πορτοκαλιές με σαγκουίνια και μέρλιν, μανταρινιές, αλλά και μποστάνια με λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, τρυφερά παντζάρια, καρότα, σπανάκια και ολόγλυκες πατάτες. Τα κρυστάλλια και οι κοντούλες που έχω δοκιμάσει από τον πάγκο της είναι ιδιαίτερα αρωματικά, νόστιμα και ζουμερά. Με τα λαχανικά της έχω φτιάξει κατά καιρούς πουρέδες αξέχαστους. Είναι αγρότισσα εκ καταγωγής, έχει όμως παρακολουθήσει και σεμινάρια γεωπονίας.


Θα την βρείτε: Δευτέρα Κηφισιά, Τετάρτη Ηλιούπολη, Πέμπτη Γέρακας, Σάββατο Ίλιον
Χρήστος Αγγελόπουλος / Τον Χρήστο από την Καλλονή Τροιζηνίας τον είχα πετύχει περίπου στις αρχές του φθινοπώρου στην αγορά του Ίλιον, με έναν στύφτη στο χέρι, να πουλάει, εκτός από ολόκληρο τον καρπό του ροδιού, και τον χυμό του: ολόφρεσκος, γλυκόξινος, ιαματικός. Είναι αγρότης από τότε που γεννήθηκε, από παππούδες δενδροκόμους. Οι καλλιέργειές τους έχουν βιολογική πιστοποίηση από την TUV Austria από το 1996. Στον πάγκο τους βρίσκουμε, εκτός από ρόδια, και πορτοκάλια ναβαλίνες και βαλέντσια, λεμόνια μοσχομυρωδάτα και κλημεντίνες πεντανόστιμες όλο χυμούς, που ηλεκτρίζουν με την αρωματική και γευστική τους ένταση.
Θα τον βρείτε: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Ψυχικό, Τετάρτη Ηλιούπολη, Πέμπτη Γέρακας, Παρασκευή Χολαργός, Σάββατο Ίλιον
Δήμητρα Τσακίρη / Δραστήρια και δυναμική, αγρότισσα πρώτης γενιάς, η Δήμητρα ασχολείται με την καλλιέργεια 100 στρεμμάτων γης στο Κιβέρι, στην Αργολίδα. Η αρχή έγινε το 2006, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων του Μεσολογγίου, οπότε και πιστοποίησε με την Bio Hellas τα πρώτα της πειραματικά θερμοκήπια. Έχει διατελέσει πρόεδρος στο ΣΥΒΑΑ (Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής). Τώρα τον χειμώνα στον πάγκο της βρίσκουμε λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, ζουμερά βιοδυναμικής καλλιέργειας πορτοκάλια, λάδι και ελιές πρώτης τάξης, κηπευτικά όπως σπανάκια, μπρόκολα, λάχανα, μαρούλια, και τα πιο αρωματικά περγαμόντα της αγοράς. Δοκιμάστε και το φρουτώδες αγουρέλαιό της, από λαδολιά, κορωνέικη και μανάκι, στάνταρ χαρμάνι από συνταγή του παππού.
Θα την βρείτε: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Ψυχικό, Τετάρτη Ηλιούπολη, Πέμπτη Πετρούπολη/Φάληρο, Παρασκευή Καισαριανή, Σάββατο Βούλα
Γιάννης Ζαφειράκος / Χειμωνιάτικος πάγκος με πορτοκάλια ναβαλίνες και μέρλιν, μανταρίνια ενκόρ, πέιτζ και κλημεντίνες, λεμόνια, σπέσιαλ ελιές Καλαμών, μανάκια και γιγαντοελιές, ευωδιαστό αγουρέλαιο και ελαιόλαδο από μανάκι. Ο Γιάννης Ζαφειράκος είναι τεχνολόγος γεωπόνος, απόφοιτος του ΤΕΙ Καλαμάτας, και δουλεύει από παιδί στα οικογενειακά χωράφια στη Βελανιδιά στο Άργος, περιοχή φημισμένη για τις ποιοτικές ελιές της. Εκεί καλλιεργούν πάνω από 2.500 δέντρα. Είναι πιστοποιημένοι από την Bio Hellas από το 2000. Φέτος δοκίμασαν να βγάλουν από υπεραιωνόβιες άγριες ελιές, αυτοφυείς στα χωράφια τους, μια μικρή ποσότητα αγριέλαιο. Ένα λάδι δυναμίτης, με μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, πικρό, πράσινο και αρωματικό, σχεδόν σαν αγουρέλαιο. Το βρίσκουμε σε μικρά μπουκαλάκια των 250 ml σαν ακριβό άρωμα. Μπαίνει με μέτρο στις σαλάτες και, φυσικά, τρώγεται απαραιτήτως ωμό.
Θα τον βρείτε: Δευτέρα Κηφισιά, Τρίτη Ηράκλειο, Σάββατο Βούλα
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: