Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Συλλήψεις με αυτεπάγγελτη διαδικασία


Επίσημα κηρύσσει πόλεμο η κυβέρνηση στις «συλλογικότητες», που μπλοκάρουν πλειστηριασμούς και σε γνωστούς – αγνώστους, που επιτίθενται σε συμβολαιογράφους, καθώς βρίσκεται ενώπιον ορατού κινδύνου εμπλοκής στην τρίτη αξιολόγηση και στην εφαρμογή των σχεδίων των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πηγές της κυβέρνησης συνδέουν τη δράση των «συλλογικοτήτων» με στρατηγικούς κακοπληρωτές, που θέλουν να κρατήσουν τις ιδιοκτησίες τους χωρίς να πληρώνουν τα δάνεια.

«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών», αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές και προαναγγέλλουν αυστηρά μέτρα εναντίον όσων εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. «Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων», υπογραμμίζουν.



Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο οποίος έχει αποφασίσει αποχή από όλους τους πλειστηριασμούς ως το τέλος του έτους, αποφασίσθηκαν αυστηρά μέτρα για την προστασία των συμβολαιογράφων.

Σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα, όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ΄ έγκληση.

Δηλαδή θα μετατραπεί σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενο το αδίκημα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Δικαιοσύνης. Παράλληλα, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συλλήψεις όσων παρέμβουν βίαια σε διαδικασίες πλειστηριασμών, ή επιχειρήσουν να επιτεθούν σε συμβολαιογραφικά γραφεία για να εκφοβίσουν συμβολαιογράφους. Ως τώρα, οι «συλλογικότητες» που εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς δρούσαν κατ’ ουσία ανενόχλητες από την Αστυνομία.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα. Δηλαδή, ίσως να ικανοποιηθούν ορισμένα από τα αιτήματα που διατύπωσαν οι συμβολαιογράφοι, όταν αποφάσισαν την αποχή από πλειστηριασμούς, όπως είναι να περάσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών υπό τον έλεγχο του υπ. Δικαιοσύνης.

Πάντως, οι «συλλογικότητες» δεν φαίνονται έτοιμες να παραδώσουν τα όπλα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Ενότητα, που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις για ματαίωση πλειστηριασμών, τονίζει ότι «το Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών δεν αποχωρεί από τα Ειρηνοδικεία» και υπογραμμίζει: «Με συλλογικούς και ενωτικούς αγώνες δεν θα επιτρέψουμε στα ”κοράκια” και στα ξένα funds να υφαρπάξουν ό,τι απέμεινε στις λαϊκές οικογένειες, μετά από 8 ”πέτρινα” μνημονιακά χρόνια».
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: