Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες


 ΕΔΩ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
https://www.meteo.gr/cf.cfm?city_id=37

Στους 15 οι νεκροί - Οι 13 νεκροί ανακοινώθηκαν από την πυροσβεστική και οι άλλοι 2 από το Λιμενικό - 17 οι τραυματίες με μια γυναίκα να είναι σε σοβαρή κατάσταση - Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε εθνικό πένθος - Αναβλήθηκαν οι αυριανές εργασίες της Βουλής - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες οι περιοχές σε Μαγούλα, Μάνδρα και Νέα Πέραμο -

 

Μια σφοδρή καταιγίδα που κατέληξε σε… εθνική τραγωδία! Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την φονική κακοκαιρία, που έπληξε το πρωί της Τετάρτης (15.11.2017) τη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο.
 Αποκαλυπτικός για τις ανθρώπινες ευθύνες που υπάρχουν στις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, ευθύνες που οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία, ήταν ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm 97,8 ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για το «χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας», καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μάθημα που έκανε σε μεταπτυχιακούς του φοιτητές ήταν πάνω στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση τις προηγούμενες καταστροφές και, μάλιστα, τους έλεγε ότι ήταν θέμα χρόνου να γίνει.


Ειδικότερα τόνισε ότι το ρέμα που κατεβαίνει από το όρος Πατέρα, παράλληλα με την παλαιά εθνική, έχει μπαζωθεί από τον δήμο Μάνδρας και έχει χτιστεί χώρος στάθμευσης για τα οχήματα του δήμου. Έχει διακοπεί, λοιπόν, για 500 μέτρα η κοίτη του ρέματος. Ήταν βέβαιο, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή σε περίπτωση σφοδρής καταιγίδας δεν θα έμενε τίποτα όρθιο.

Ο καθηγητής επισήμανε πως «εάν θέλουμε κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε και να κάνουμε κάτι σωστό πρέπει η περιφέρεια σε συνεργασία με τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους άλλους αρμόδιους φορείς που εμπλέκονται να κάνουν μια μελέτη η οποία ταυτόχρονα θα προτείνει και τα έργα που απαιτούνται».

Εισαγγελική παρέμβαση για τους θανάτους από τη θεομηνία στη Δυτική Αττική


Ας σημειωθεί ότι κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη δυτική Αττική.

Στόχος είναι να ελεγχθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως αξιόποινες πράξεις μεταξύ των οποίων και πολεοδομικές παραβάσεις. Μάλιστα όπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές αν κριθεί απαραίτητο θα κινηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία.

Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση. Δεν είναι δύσκολο να αναζητηθούν οι ευθύνες των πλημμυρών στο λεκανοπέδιο της Αττικής μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Την ώρα που ο εισαγγελέας ψάχνει τους ενόχους,είναι προφανές ότι είναι δέκα γενεές ένοχοι αυτοί που τόσα χρόνια μπάζωναν τα ρέματα και έχτιζαν πάνω σε αυτά.


Αρκεί μια βόλτα σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου για να διαπιστώσει κανείς πως η φύση αν δείξει την οργή της, θα θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς.

Και όπως μάλιστα είναι γνωστό, δεν μπορείς να πας ενάντια στη φύση. Από το Λουτράκι μέχρι και τον Μαραθώνα, όπως βλέπετε και στον παρακάτω χάρτη, ο νομός είναι γεμάτος από ρέματα στα οποία θα πρέπει να ρέει το νερό από τις βροχές και να καταλήγει στη θάλασσα. Εάν λοιπόν κλείσεις τη φυσική ροή, και πάλι το νερό θα ρέει προς τη θάλασσα αλλά είναι προφανές πως θα προκαλέσει καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: