Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ναπολέοντας Σουκατζίδης


Πόσο αξίζουν οι ιδέες και τα ιδανικά ενός ανθρώπου για μια κοινωνία ελευθερίας, ισονομίας και σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη;
 Πόσο αξίζει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η πατρίδα, η δημοκρατία, το δικαίωμα να ζεις σαν άνθρωπος; Μια ζωή και δυο και … διακόσιες.
 Ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης ήταν το νούμερο 71 ανάμεσα στους 200 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στην Καισαριανή. Ξεριζωμένος μικρασιάτης, μετά ακροναυπλιώτης και τώρα μελλοθάνατος στο Χαϊδάρι, η τύχη και οι γνώσεις του χαμογέλασαν καθώς ήξερε γερμανικά και ως διερμηνέας μπορούσε να βγει από το σωρό, να ζήσει, να ξαναδεί την οικογένειά του, να βρει μια εργασία και μια θέση στην κοινωνία μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
 Όμως η συνείδηση δεν του το επέτρεπε.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

«Breakdown Reward» στοΔον Κιχώτη


Την ταινία «Breakdown Reward» του Ναυπλιώτη Ηλία Γεωργόπουλου θα προβάλει την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος). Η προβολή ξεκινά στις 9 μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ταινία γυρίστηκε στο Ναύπλιο και το Άργος και πρωταγωνιστούν ερασιτέχνες ηθοποιοί από την περιοχή. Παρά το μικρό μπάτζετ, η ταινία συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διακρίθηκε.

Η κληρονομιά της κομματικής πατέντας (άρθρο του Γεωργίου Κόνδη)


Τα συστήματα Δημόσιας Διοίκησης των δυτικών αστικών δημοκρατιών αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες σταθερότητας και ανάπτυξής τους. Οι κοινά αποδεκτοί κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας και η αξιοκρατική στελέχωσή τους, αποτελούν χαρακτηριστικά που όχι μόνο δεν αλλοιώνονται από πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις αλλά παραμένουν σταθερά στο χρόνο και μόνο η κοινή πεποίθηση της αλλαγής κοινωνικών αναγκών μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή δομών και λειτουργιών ώστε οι ανάγκες αυτές να εξυπηρετηθούν καλύτερα. Για το λόγο αυτό, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης στις χώρες αυτές, δεν επιδρά καθόλου στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Η Δημόσια Διοίκησή τους λειτουργεί κανονικά σε όλα τα επίπεδα. Το παράδειγμα του Βελγίου δεν είναι το μοναδικό αλλά είναι το πιο χαρακτηριστικό.