Μόνιμη αιμορραγία η διάθεση χιλιάδων αστυνομικών σε πολιτικούς, επιχειρηματίες ακόμα και διάσημους δημοσιογράφους. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για την κατάτμηση της Άμεσης Δράσης
Διαχρονικά οι φυσικές και πολιτικές ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όταν αναλαμβάνουν, οραματίζονται και υπόσχονται πως θα επιστρέψουν οι αστυνομικοί στους δρόμους και πως ειδικά στην φύλαξη των «Υψηλών Προσώπων» θα γίνουν γενναίες περικοπές.
Προσωπικό που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης για να φυλάσσεται όχι εκείνος αλλά κάποιος άλλος που έχει σαφώς ανώτερες οικονομικές δυνατότητες, ώστε να μπορεί να στραφεί στην ιδιωτική φύλαξη.
Κάθε φορά, λίγο οι πολιτικές πιέσεις, πολύ περισσότερο οι πιέσεις των «ισχυρών» προς τους πολιτικούς, κάμπτουν αυτές τις αντιστάσεις και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, περικοπών και ξανά μετά από λίγο αποσπάσεων …στις γνωστές θέσεις, «ορντινάτσας», όπως τις ξέρει και τις αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός.
Βεβαίως και πολλοί αστυνομικοί βάζουν γνωστούς και αγνώστους να τους βοηθήσουν να αποσπασθούν σε αυτή την Υπηρεσίας που κατά γενική ομολογία είναι άνετη και έχει και τα… «τυχερά» της tips, ειδικά από τους επιχειρηματίες.
Για πολλοστή φορά, πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι παράλληλα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που θα καταθέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή, να κατατεθεί και ένα Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει αντίστοιχες περικοπές προσωπικού και στην VIP και θα στείλει όσους αστυνομικούς είναι δυνατόν πίσω στην υπηρεσία του πολίτη…
Αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί κατόπιν διαβουλεύσεων σε υψηλότατο επίπεδο τις αμέσως επόμενες ημέρες και ενδεχομένως από την ερχόμενη εβδομάδα να υπάρξουν και σχετικές εξελίξεις.
Συνολικά, υπολογίζεται πως υπηρετούν στην Υπηρεσία αυτή 4.000 αστυνομικοί. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, αποτελείται από την Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Δημοκρατίας, την Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου Κυβέρνησης, την Υπηρεσία Ασφαλείας Βουλής των Ελλήνων, την Υπηρεσία Ασφαλείας Μελών Κυβέρνησης και Πολιτικών Προσώπων και την Υπηρεσία Προστασίας Αλλοδαπών Αξιωματούχων και Ευπαθών Στόχων.
Περίπου το 1/3 αυτής της δύναμης απασχολείται στο «τρίγωνο» (Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μαξίμου και Βουλή των Ελλήνων). Ακόμα μέρος αυτής της δύναμης φυλάσσει δικαστικούς που πράγματι κινδυνεύουν. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, ότι είναι πολλοί οι επιχειρηματίες, οι διάσημοι δημοσιογράφοι και γενικά οι «επίσημοι» που θεωρούν ότι κινδυνεύουν και πως ο Έλληνας πολίτης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει από το δικό του στέρημα την δική τους φύλαξη, σε βάρος της φύλαξης των λιγότερο ελκυστικών οικοδομικών τετραγώνων που εκείνος κατοικεί…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν αποφασιστεί μία όντως γενναία απόσπαση αυτού του υπεράριθμου προσωπικού, ίσως να ανακουφιστούν πολλές μάχιμες Υπηρεσίες που «αιμορραγούν» από προσωπικό και τις έχει πραγματικά ανάγκη ο πολίτης.
Ο πολίτης που πληρώνει γενναιόδωρα την φύλαξη των «επισήμων», αλλά του λείπουν κάτι χιλιάδες ευρώ για να πληρώσει και ιδιωτικό αστυνομικό να τον προστατεύει.
Δεν μένει παρά να δούμε εάν για πολλοστή φορά οι προθέσεις θα εξελιχθούν σε κενές εξαγγελίες ή εάν πραγματικά θα γίνει αυτό που επιτάσσει η λογική και η ηθική τάξη, ειδικά σε μία ΕΛ.ΑΣ. με κενά σε περίπου 7.000 οργανικές θέσεις, ως συνέπεια της κρίσης και των μνημονίων, όπου διακόπηκε απότομα η πρόσληψη νέου προσωπικού εδώ και μία 5ετία και ταυτόχρονα πλήθος άλλων συνταξιοδοτούνται.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως δεν είναι καθόλου λίγο το προσωπικό που απασχολείται στην φύλαξη στατικών… «στόχων», όπως αγάλματα ή μνημεία (όχι αρχαιολογικής αξίας, ειδικά όταν οι αρχαιολογικής αξίας χώροι δεν φυλάσσονται), μόνο και μόνο γιατί μπορεί πριν ένα ή δύο χρόνια ή και τρία χρόνια κάποιος ανεγκέφαλος βάνδαλος να τα σημάδεψε με σπρέι.
Ναι μεν οφείλει η ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύει για παράδειγμα με δύο αστυνομικούς ένα μνημείο, ο βανδαλισμός του οποίου μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση διπλωματικά την χώρα, αλλά προτεραιότητα τούτες τις εποχές έχουν μάλλον οι άνθρωποι και αυτό οφείλουν όλοι να το κατανοήσουν και για παράδειγμα τέτοιου είδους… «στόχοι» να φυλάσσονται από περιπολίες που θα περιπολούν στην ευρύτερη γειτονιά.
Δεν είναι δυνατόν εν ολίγοις να «βαπτίζεται» στόχος ο κάθε τοίχος ή το κάθε τζάμι σε κάθε σπιθαμή της Πρωτεύουσας ή και της συμπρωτεύουσας και που μπορεί μία φορά να βανδαλίστηκε από ανεγκέφαλους και να φυλάσσεται επί μονίμου βάσεως και στο παραδίπλα οικοδομικό τετράγωνο να σημειώνονται 20 και 30 διαρρήξεις τον μήνα!
Η κατάτμηση της Άμεσης Δράσης
Σύμφωνα με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που αναμένεται να κατατεθεί προς υπογραφή, ένας από τους στόχους που έχει τεθεί είναι η κατάτμηση της Άμεσης Δράσης στην Αττική σε 5 Τμήματα με γεωγραφική αρμοδιότητα ως εξής:
α. 1ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών,
β. 2ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς,
γ. 3ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής,
δ. 4ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής,
ε. 5ο Τμήμα Άμεσης Επέμβασης, η εδαφική δικαιοδοσία του οποίου εκτείνεται στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής.
Αντίστοιχη κατάτμηση προβλέπεται και για τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και «Ζ». Πολλοί είναι οι αστυνομικοί όμως που θεωρούν πως μία ενδεχόμενη κατάτμηση της Άμεσης Δράσης θα αφαιρούσε από την Υπηρεσία την ευχέρεια κινήσεων και επιλογών ανά βάρδιες και ημέρες για το μοίρασμα των πληρωμάτων στα περιπολικά, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ημέρας που προκύπτει και θα έκανε πιο δυσκίνητη την εξ ορισμού αστυνομική δομή στην υπηρεσία του πολίτη.
Ύστερα το μέγα ερωτηματικό είναι πώς το Κέντρο Επιχειρήσεων θα διαχωριστεί και αν αυτό θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες που δημιουργούνται εντός ενός 24ωρου σε πραγματικές πάντα συνθήκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου