Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

υπάρχουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τη δεκαετία του '70 μελέτες για φράγμα ανάσχεσης στην κοίτη του Ξηριά, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί.

Ο ντόπιος γεωλόγος Παναγιώτης Ντόντος λέει στα «ΝΕΑ» πως είναι δύσκολο να υπολογιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το προχθεσινό, αλλά επισημαίνει ότι παρά τα έργα διαπλάτυνσης στον Ξηριά δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Προσθέτει ότι υπάρχουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τη δεκαετία του '70 μελέτες για φράγμα ανάσχεσης στην κοίτη του Ξηριά, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ωστόσο, ο δήμαρχος Αργους Δημήτρης Καμπόσος αναφέρει ότι η κατασκευή φράγματος ανάσχεσης θα ήταν καταστροφική. «Θα μας έπνιγε», λέει. «Θα είχαν κοντράρει όλα τα φερτά υλικά που κατέβασε ο χείμαρρος. Την Κυριακή ζήσαμε μια θεομηνία. Ο όγκος του νερού που κατέβηκε από το βουνό ήταν απίστευτος».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι τα φρεάτια είχαν καθαριστεί και η πόλη γλίτωσε από μεγαλύτερο κακό καθώς η βροχή κόπασε για δύο ώρες για να ακολουθήσει νέο ξέσπασμά της. Ο Χρήστος Τσιμούρης όμως λέει ότι ο δρόμος του ήταν ανέτοιμος. Στις 18 Σεπτεμβρίου 14 γείτονές του και ο ίδιος ζητούσαν σε επιστολή τους να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου η νομιμότητα έργων του ΚΤΕΛ Αργολίδας σε κοντινό οικόπεδο.
Εγραφαν ότι από τις εργασίες αυξήθηκε το ύψος του οικοπέδου από το επίπεδο των πεζοδρομίων και υπήρχε κίνδυνος πλημμύρας. Στις 20 Σεπτεμβρίου σε αυτοψία της διεύθυνσης Τεχνικών Εργων του δήμου, «παρατηρήθηκαν χωματουργικές εργασίες που βρίσκονταν 50 εκατοστά πάνω από το υψόμετρο της εν λόγω οδού». Χθες, με σκούπες και φαράσια δεκάδες κάτοικοι στην οδό Αγίων Σαράντα προσπαθούσαν να καθαρίσουν σπίτια και υπόγεια.
Η διαδικασία της αποκατάστασης των ζημιών θα πάρει καιρό. Ο Τάσος Ρούσσος υπολογίζει ότι για το σπίτι της αδελφής του, σε άλλη οδό, θα χρειαστούν τέσσερις ημέρες δουλειάς. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη φορά», λέει. «Και να μην πετάνε άλλο κάτοικοι και επαγγελματίες σκουπίδια και μπάζα στους χειμάρρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: