Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αργολίδας στη Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου


 Την Παρασκευή 12/4 κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αργολίδας, με επικεφαλής το βουλευτή Αργολίδας, επισκέφθηκε τη Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου και συναντήθηκε με τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και το γιατρό προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού και άλλα ζητήματα όπως η υγειονομική κατάσταση στο συγκεκριμένο κατάστημα. 
Σχετικά με την κατάσταση στη Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου κατέθεσαν, κατόπιν, ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Κοδέλας και Βασιλική Κατριβάνου. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: 




Οι συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας είναι τραγικές. Στην δικαστική φυλακή Ναυπλίου, η υπερπλήρωση είναι ο εύσχημος τρόπος για να περιγράφεται το στοίβαγμα ανθρώπων σε υπερδιπλάσιους αριθμούς από τους ανεκτούς ώστε να θεωρούνται οι συνθήκες κράτησης στοιχειωδώς ανθρώπινες. 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρατουμένων που φιλοξενείται στο κατάστημα σήμερα αγγίζει τους 600, ενώ εκκρεμεί η μεταγωγή τουλάχιστον άλλων 50 με 60 από τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων. Έτσι, σε κελιά των 9 τ.μ. όπου θα έπρεπε να διαμένουν 1 ή 3 άτομα, σήμερα στοιβάζονται 6 ή και 7. Επίσης, δεν υπάρχουν χώροι κοινής χρήσης, όπως για παράδειγμα βιβλιοθήκη ή τραπεζαρία. Δεν είναι τυχαίο, ότι το πρόβλημα αυτό του υπερπληθυσμού και οι απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργούνται εντοπίζεται σήμερα από όλο το προσωπικό ως το σημαντικότερο πρόβλημα. 

Την ίδια στιγμή, περικόπτονται οι ήδη μικροί -αναλογικά με τον αριθμό των κρατουμένων- προϋπολογισμοί των καταστημάτων κράτησης. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το διαθέσιμο ποσό για την σίτιση των κρατουμένων μειώθηκε από τα 3,20 € σε 2,40 € ανά άτομο και ανά ημέρα. 

Προφανώς, κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι δυνατόν να γίνεται διαχωρισμός των κρατουμένων, ενώ παράλληλα και το προσωπικό της φυλακής ασκεί τα καθήκοντά του με ανυπέρβλητες δυσκολίες. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τη χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους για λοιμώδη νοσήματα, όπως η ηπατίτιδα. 

Παράλληλα εντοπίζονται ανάγκες σε προσωπικό, ενώ πέραν των σημαντικών μνημονιακών μειώσεων στους μισθούς δεν έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους δεδουλευμένες υπερωρίες. 

Πρόσφατα, μάλιστα, με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο ενός νεαρού κρατούμενου και την εξέγερση κρατουμένων που ακολούθησε, τα παραπάνω προβλήματα, παρόλο που είναι χρόνια και γνωστά, ξαναήρθαν στην επιφάνεια. 

Βέβαια, όλα αυτά, όσο ακολουθούνται οι μνημονιακές πολιτικές θα οξύνονται. Ο αποκλεισμός και αδυναμία επιβίωσης σημαντικών κοινωνικών στρωμάτων, οι χιλιάδες υπερχρεωμένοι πολίτες, η αύξηση της καταστολής για την κάμψη των αντιστάσεων, η αυστηροποίηση του ποινικού συστήματος για να καλυφθεί η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους οδηγούν με βεβαιότητα στην ένταση του προβλήματος. 

Επειδή 

- Εκτός από την κράτηση στις φυλακές υπάρχει και η πορεία προς την επανένταξη 

- Οι κρατούμενοι είναι πάνω απ' όλα άνθρωποι, τα δικαιώματα ,δε, στη ζωή, στην σωματική ακεραιότητα, την υγεία και την αξιοπρέπεια δεν επιδέχονται εκπτώσεις και εξαιρέσεις 

- Το προσωπικό των φυλακών πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον 

- Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, όπως η ημιελεύθερη, διαβίωση,η κράτηση σε αγροτικές φυλακές, η κοινωφελής εργασία, 


Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάται ο κ. Υπουργός: 


1. Πώς θα επιλύσετε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές και τα κρατητήρια της Αργολίδας αλλά και στις υπόλοιπες φυλακές και κρατητήρια της χώρας; 

2. Γιατί δεν αξιοποιούνται καλύτερα οι αγροτικές φυλακές για τη μεταγωγή των κρατουμένων που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να μεταβούν σε αυτές; 

3. Ποια μέτρα θα πάρετε για την έγκαιρη διάγνωση και την επαρκή και ασφαλή αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων (ηπατίτηδα, φυματίωση, κ.ά.) καθώς και πιο ειδικά για την χορήγηση των κατάλληλων θεραπειών και φαρμάκων; 

4. Τι μέτρα θα πάρετε σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων όσο και με την ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό; 

Οι ερωτώντες βουλευτές 
Δημήτριος Κοδέλας 
Bασιλική Κατριβάνου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: