Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΠΑΜΕ στη "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ" στα ΔΙΔΥΜΑ ...ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Απριλίου 2013


ΠΑΜΕ στη "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ" στα ΔΙΔΥΜΑ ...ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Απριλίου 2013
Στην Ελλάδα φημισμένες είναι οι τουλίπες των Διδύμων. Στρέμματα αγρών ήταν κάποτε γεμάτα στην αρχή της άνοιξης με τουλίπες γύρω από το χωριό των Διδύμων. Σήμερα η τουλίπα είναι το φυτό που παραμένει δεμένο με την παράδοση και τα Δίδυμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι και οι φίλοι των Διδύμων και της τουλίπας σπεύδουν κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής της Τουλίπας να επισκεφτούν τα Δίδυμα και να νοιώσουν κρατώντας και προσφέροντας μια τουλίπα την αγάπη και τον ερχομό της άνοιξης ...

 
Η ΤΟΥΛΙΠΑ
 
Σε πολλούς Ελληνικούς, αλλά και Περσικούς μύθους αναφέρεται η τουλίπα.  Μύθους που πλάθουν την ιστορία της γέννησής της.
 
Στα βάθη της Ανατολής ήταν κάποτε ένας Πέρσης πρίγκιπας που ονομαζόταν Φαράχ. Ο Φαράχ ήταν πολύ ερωτευμένος με την Σχιρίν. Όταν η αγαπημένη του σκοτώθηκε, ο Φαράχ έπεσε με το άλογό του σε έναν γκρεμό και αυτοκτόνησε. Το αίμα του πότισε το έδαφος και κάθε σταλαγματιά του έγινε τουλίπα. Από τότε οι τουλίπες θεωρούνται σύμβολο της απόλυτης αγάπης.
 
Οι Έλληνες αγάπησαν πολύ τις τουλίπες. Στην περίοδο του Βυζαντίου γνωρίζουμε ότι τουλίπες καλλιεργούνταν στην Μικρά Ασία. Ο βεζίρης Λαλιζάρης καλλιεργούσε στους κήπους του πάνω από 500.000 τουλίπες. H τουλίπα δηλώνει καθαρά το «σ’ αγαπώ». Στις «Xίλιες και μια νύχτες» ο σουλτάνος χρησιμοποιούσε μια τουλίπα για να φανερώσει ποια από τις κυρίες του χαρεμιού θα μοιραζόταν το κρεβάτι του, αφήνοντάς τη να πέσει μπροστά στην εκάστοτε εκλεκτή. Kι αν εκείνος δεν εννοούσε ακριβώς «σ’ αγαπώ», το εννοούσαν οι έγκλειστες οδαλίσκες, όταν μέσα από τα κάγκελα του χαρεμιού πετούσαν τουλίπες στους αγαπημένους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. 
 
Είναι άγνωστο από πού κατάγεται το όνομα τουλίπα. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως κατάγεται από το toliban, δηλαδή «το τουρμπάνι»: το κάλυμμα του κεφαλιού που φορούσαν οι άνθρωποι στη μέση ανατολή, το οποίο μοιάζει με τουλίπα.
 
Η τουλίπα συμβολίζει τη καλοσύνη, συμπόνια, τέλεια αγάπη, τύχη.
 

View Larger Map
Προσφέροντας κόκκινη τουλίπα δηλώνουμε αγάπη, με τη κίτρινη δηλώνουμε την ανείπωτη αγάπη. Γεμίζουν το βλέμμα μας με τα χρώματα, γίνονται ανθοδέσμες για να μπουν στο σπίτι μας, γιατρικά για να μας τονώσουν. 
 
Οι τουλίπες είναι εικόνες, σύμβολα μιας γλώσσας γεμάτης ποίηση και μας φέρνουν την αστείρευτη ενέργεια της φύσης. 
 
Πληροφορίες από την Ηλέκτρα Κουτούκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: