Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΑΥΛΟ ΝΟΜΙΣΜΑ



Ενημέρωση (γράφει η Δέσποινα Δημότση – debbiedim@hotmail.com)

Ούτε ευρώ, ούτε δραχμές, ούτε δολλάρια αλλά…. ΤΕΜ (Τοπική Εναλλακτική Μονάδα) είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται στο Βόλο και αποδυκνείει πως οι εναλλακτικές λύσεις είναι οι καλύτερες αλλά και οι πιο ανθρώπινες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Το άυλο νόμισμα που «έπεσε» στην αγορά του Βόλου αφορά δίκτυο ανταλλαγών και αλληλεγγύης και έχει ξεκινήσει από το 2010.


«Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι εναλλακτικό στην πόλη και να δώσουμε ευκαιρίες, σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιθώριο και δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πράγματα που θέλανε, όπως οι άνεργοι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα. Όλοι είμαστε χρήσιμοι και μπορούμε να προσφέρουμε στο Δίκτυο και μέσω αυτού στον καθένα» εξηγεί ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας. «Κάθε μέρα γίνονται πολλές εγγραφές. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη. Άτομα όλων των ηλικιών συμμετέχουν ενεργά και βλέπουμε ότι η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημά μας. Συμμετέχουν μάλιστα η Ένωση Καταναλωτών Βόλου και τα νομικά πρόσωπα του Βόλου, τα οποία έχουν ενταχθεί στην ομάδα. Έδωσαν την δυνατότητα στα μέλη του δικτύου να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του δήμου με πληρωμή σε ΤΕΜ και όχι σε ευρώ» αναφέρει ο κ. Γρηγορίου. «Επειδή ο κόσμος είναι εξοικειωμένος με το ευρώ, έχουμε κάνει μια ισοτιμία ευρώ και ΤΕΜ (1 ΤΕΜ= 1ευρώ). Αυτό που κάνουμε είναι να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας προϊόντα και υπηρεσίες και να αξιολογούμε αυτές τις ανταλλαγές που κάνουμε με βάση την τοπική μας μονάδα, το ΤΕΜ δηλαδή. Έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά μια τοπική κοινωνικού τύπου οικονομία συμπληρωματική στην υπάρχουσα» εξηγεί ο κ Γρηγορίου. Όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης με τρόπο ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε μέλος του Δικτύου να μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα γι΄αυτές, να αναζητήσει πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα και βέβαια να καταχωρήσει τις δικές του αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων.
Μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΕΜ μπορεί κάποιος να βρει πολλές πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς δουλεύει αυτή η ιδέα και εύκολα μπορεί να γίνει μέλος και από το μηδέν να ξεκινήσει να προσφέρει αλλά και να δέχεται υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο σύστημα δουλεύει άριστα όλα αυτά τα χρόνια διευκολύνοντας τα μέλη του αλλά και προετοιμάζοντάς τα να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δυσκολότερες καταστάσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον. Είναι στην ουσία μία πιο οργανωμένη κίνηση πολιτών από τις κινήσεις άλλων επαρχιών που οργανώνουν ανταλλαγές προιόντων και υπηρεσιών. Πλέον παρόμοιες ενέργειες γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας διότι το υπάρχον νομισματικό σύστημα είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένο!
Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα που στις μέρες μας οφείλει να γίνει θεσμός σε κάθε γωνιά της χώρας. Βασιζόμενοι στην μεταξύ μας αλληλεγγύη και οργάνωση μειώνουμε τον κίνδυνο οποιουδήποτε προβλήματος που θα αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Εξάλλου η παραπάνω ιδέα δεν αποτελεί καινοτομία εφόσον στην αρχαία εποχή, πολύ πριν κάνει την εμφάνιση του το πρώτο νόμισμα, οι συναλλαγές γινόντουσαν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Και οι κοινωνίες φυσικά επιβίωναν. Γιατί όχι και εμείς.
Πηγές : tovima.gr, tem-magnisia.gr
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αργολική Ανάπτυξη” στις 10/1/2013 Αρ. Φ. 642


Δεν υπάρχουν σχόλια: