Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΑΔΟ…ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ !


Άρθρο της Κωνσταντίνας Λαπαθιώτη
 Ιδρυτικού και εκλεγμένου μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.Πα.Μ
Υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ
 Στο μόνο, που συμφωνούν όλοι στο πολιτικό σκηνικό, που διαμορφώνεται στη χώρα είναι πως θυμίζει «κινούμενη άμμο».
 Παρακολουθούμε άφωνοι την κατάρρευση των γαλαζοπράσινων κομματικών μαντριών που τόσο μεθοδικά είχαν οικοδομηθεί στην εποχή της μεταπολίτευσης
. Τα λεγόμενα «μεγάλα κόμματα» αδυνατούν να συγκεντρώσουν ένα αξιοπρεπές οπαδικό σύνολο για ομιλία μεγαλόσχημου πολιτικού και οι συναντήσεις γίνονται σε μικρούς κλειστούς χώρους ώστε να αποφευχθούν οι άτυχες συναντήσεις των συστημικών πολιτικών με διαμαρτυρόμενους οργισμένους πολίτες.




 Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έβγαλε στην επιφάνεια τη μόνιμη πολιτική κοροϊδία, τη σήψη και διαφθορά της πολιτικής εξουσίας, και οι ψηφοφόροι αρνούνται πια να εμπιστευθούν αυτούς που τους εξαπάτησαν, διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας και παρέδωσαν σε ξένες δυνάμεις την εθνική κυριαρχία της.
 Ακόμα και το δίπολο όμως, αριστερά – δεξιά, δεν φαίνεται να μπορεί να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους σε συγκεκριμένα πολιτικά ιδεολογικά μπλοκ.
Δεξιοί ψηφοφόροι ονομάζουν καπιταλισμό το πολιτικό σύστημα που εξουσιάζει τον πλανήτη και κατανοούν την ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας που διοικείται από μια οικονομική ελίτ. Αριστεροί ψηφοφόροι επαναφέρουν λέξεις όπως πατριώτης καιεθνικο-απελευθερωτικός αγώνας, που είχαν εξοριστεί από το λεξιλόγιο τους, αφήνοντας πίσω τα δικά τους ταμπού.
 Οι απλοί άνθρωποι δοκιμάζουν νέες απόψεις, απορρίπτουν και επαναπροσδιορίζουν τις παλιές και δε δέχονται πια τις εκ προοιμίου διαμορφωμένες δογματικά θέσεις των κομμάτων.
 Πολλοί υπερπηδούν με άλμα τις λεγόμενες μέχρι τώρα «ιδεολογικές αβύσσους» που εξυπηρετούν πλέον μόνο τις κομματικές ηγεσίες. Είναι μια διεργασία που γίνεται στις μέρες μας στην ελληνική κοινωνία προετοιμάζοντας το έδαφος για την πραγματική δημοκρατία.
 Τη δημοκρατία που βασίζεται στις πραγματικές απόψεις των πολιτών κι όχι στους προκατασκευασμένους κορσέδες των κομμάτων που έχουν εκ των προτέρων διαμορφωμένες θέσεις επί παντός επιστητού και το μόνο που καλείται ο ψηφοφόρος- οπαδός, είναι να επιλέξει το «πακέτο» που του προτείνουν.
 Ο απλός άνθρωπος που αγωνιά για το μέλλον του, ενημερώνεται, διαβάζει, αναλύει, συγκρίνει, επιλέγει κι απορρίπτει θέσεις, προτάσεις, απόψεις, στηριζόμενος πλέον στις δικές του δυνάμεις.
Η πραγματική δημοκρατία έγινε πλέον αίτημα της κοινωνίας.
 Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού, έχοντας δοκιμάσει τις εισαγόμενες πολιτικές κομματισμού, επιστρέφει ενστικτωδώς στις πανάρχαιες ρίζες του αναζητώντας εκεί τη δημοκρατία και βαδίζει ήδη στο μονοπάτι της αληθινής πολιτικής, αυτό που ο Αριστοτέλης ονομάζει πολιτική κοινωνία. Κατανοεί ότι οφείλει να συσπειρωθεί σε μια ευρεία βάση θέσεων και λύσεων, για τα ακανθώδη και φλέγοντα ζητήματα της χώρας χρησιμοποιώντας τη δική του λογική και προετοιμάζει την πολιτική των πολιτών. Αναζητά τη δημοκρατία που του παρέχει την ευελιξία και αμεσότητα στη λήψη αποφάσεων, προσπερνώντας τα σκληρά περιβλήματα των κομματικών ιδεολογιών, που συχνά αγκυλώνουν και προκαλούν ατέρμονες ιδεολογικές αναλύσεις και συζητήσεις πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα και όταν είναι πλέον πολύ αργά.
 Το Ε.Πα.Μ. δημιουργήθηκε ακριβώς από αυτή την αναγκαιότητα και από την δημιουργία του έβαλε στην προμετωπίδα του τη δημοκρατία ως απαραίτητο και βασικό του πρόταγμα. Η ίδια η ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρει ρητά:
 «Το ΕΠΑΜ είναι ανοιχτό σε κάθε δημοκράτη, πατριώτη, αγωνιστή που θέλει να παλέψει για τους ίδιους σκοπούς, χωρίς να ζητά πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, ή υποκλίσεις σε αυτόκλητες αυθεντίες, αυτοδιορισμένους ηγέτες, παράγοντες και αφανείς ή εμφανείς κομματικούς μηχανισμούς». Η πρόταση του Ε.Πα.Μ είναι: μια συνολική πολιτειακή αλλαγή, μέσα από την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης διευρυμένης αυθεντικής εκπροσώπησης του ίδιου του λαού με μοναδικό αντικείμενο τη σύνταξη και ψήφιση ενός νέου Δημοκρατικού Συντάγματος.
 Οικοδόμηση ενός συστήματος διακυβέρνησης με αιρετότητα, δεσμευτική εντολή, διαρκή έλεγχο, συνεχή και υποχρεωτική λογοδοσία, ανακλητότητα, περιορισμένη θητεία και εναλλαγή εκ περιτροπής. Στο Ε.Πα.Μ., συζητάμε δημοκρατικά – αποφασίζουμε ενωτικά και καλούμε όλους όσους έχουν τους ίδιους προβληματισμούς, να συστρατευθούν μαζί μας (δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί) για να ανατρέψουμε άμεσα το καθεστώς κατοχής που επιβλήθηκε στη χώρα.
 Κωνσταντίνα Λαπαθιώτη
 Ιδρυτικό και εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Ε.Πα.Μ
 Υποψήφια βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: