Άγρια μέτρα για την εκταμίευση της έκτης δόσης μετά τις διαπραγματεύσεις. Νέο μαχαίρι σε μισθούς, εφάπαξ, συντάξεις και απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Μειώνεται στις 4.000-5.000 το αφορολόγητο, ενώ το χαράτσι στα ακίνητα επεκτείνεται μέχρι το 2014
Τα σημαντικότερα από τα μέτρα που τέθηκαν επί τάπητος και στα οποία φαίνεται πώς υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία περιλαμβάνουν:
* Άμεση ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, με δραστικές περικοπές στους μισθούς και χωρίς "προσωπικές διαφορές".
Οι μειώσεις μισθών υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 50% για υψηλόμισθους υπαλλήλους.
* Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν, αλλά και στο εφάπαξ.
* Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι.
* Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 - 5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.
* Επέκταση έως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.
* Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.
Το μαχαίρι που επιβάλλει η τρόικα -από 5% έως 40%- στις επικουρικές έρχεται από 1/11/2011, ενώ για τις κύριες συντάξεις θα υπάρξει νέος ΛΑΦΚΑ που θα θίξει τις μεγάλες συντάξεις.
Υπό συζήτηση, όπως επισημαίνουν τα "Νέα", είναι η περικοπή των συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ.
Στο μεταξύ, θα υπάρξει νέα μείωση στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - εκτός από το 10% που έχει ήδη επιβληθεί - αλλά και στα εφάπαξ των άλλων Ταμείων που είναι ελλειμματικά.
Οι μειώσεις θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις μετά και τις αναλογιστικές μελέτες. Από το υπουργείο Εργασίας εκτιµάται ότι η μείωση θα είναι είναι της τάξεως του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φτάσει και το 30%-40%.
Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία αυτή τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα.
Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και η πρόταση το πλαφόν να πέσει στα 1.700 ευρώ.
Από 1ης Ιουλίου 2011, στο πλαφόν αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα.
Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το Ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου