Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μόνο 670.000 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι – Ψηφίστηκε το 40ωρο στο Δημόσιο

Με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, υπερψηφίστηκε η διάταξη για την αύξηση του ωαρίου από 37,5 σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, στο δημόσιο. Τελικά, ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα, είναι 670.000 μαζί με τους ένστολους, τους κληρικούς και τους συμβασιούχους και όλοι μαζί αποτελούν το 13% του εργατικού της δυναμικού της χώρας και όχι 1,5 εκατ. όπως ευρέως αναφέρεται.

Το στοιχείο αυτό προέκυψε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που συζητήθηκε στην ολομέλεια της βολής και ψηφίστηκε κατ' άρθρον από την πλειοψηφία.

Στη συζήτηση, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ζήτησε από τη ΝΔ να πάρει σαφή θέση για τους συμβασιούχους, τον ΑΣΕΠ και τα πειθαρχικά αδικήματα. Δριμύ κατηγορώ για «σπέκουλα» στους δημόσιους υπαλλήλους δέχθηκε από τον πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα.

Ραγκούσης για απολύσεις

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αυτός θέλω να το πω για πρώτη φορά, στο ελληνικό κοινοβούλιο, ήταν και ο λόγος όλη αυτή η πολιτική που ασκήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου. Που - και το λέω με απολύτως κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι αυτό - ότι αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τρόικα ποτέ δεν έθεσε ζήτημα απολύσεων μόνιμου ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων από το δημόσιο. Γιατί ακριβώς έχουμε κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση και γιατί ακριβώς έχουμε μια με πρωτοφανή ρυθμό μείωση των μισθοδοτούμενων στο ελληνικό δημόσιο. Τώρα υπάρχει εδώ ένα θέμα που πρέπει επίσης να το μνημονεύσει κανείς, ότι αν δεν παίρναμε αυτές τις αποφάσεις και αν συνεχίζαμε την ίδια πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είπαμε πού θα είχαμε βρεθεί. Όμως έχει σταματήσει αυτή η πολιτική να την εισηγούνται τουλάχιστον από την αξιωματική αντιπολίτευση στον ελληνικό λαό ; Όχι αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτές οι πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 είναι πολιτικές που και σήμερα εκπορεύονται και διατυπώνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Προχθές η αξιωματική αντιπολίτευση είχε πάει στη κατάληψη του Δημαρχείου της Αθήνας για να συμπαρασταθεί στον αγώνα που όπως νομίζουν εκείνοι κάνουν, εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας ζητώντας τη μονιμοποίησή τους. Αυτό έκαναν πριν από ένα μήνα, συμπαραστεκόμενοι μάλιστα και σε κατάληψη δημαρχείου. Λοιπόν τώρα όπως είπα και χθες, είχα την ευκαιρία να το πω και στην αρχή της εβδομάδας, το είπε χθες και ο Υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά το θέμα των μετατάξεων στο δημόσιο από φορείς του δημοσίου που είναι υπό αναδιοργάνωση, με μετατάξεις που πια, σύμφωνα με τον κανόνα 1 προς 5, θεωρούνται προσλήψεις, το έχουμε πει, και το έχουμε πει με όλους τους σχετικούς και πανομοιότυπους τρόπους, ότι αυτές οι μετατάξεις στο βαθμό που διατηρούνται να είναι τυφλές, να είναι αυτόματες, δεν μπορούν να συνεχιστούν. Πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Οι μετατάξεις θεωρούνται προσλήψεις, οι προσλήψεις είναι όλες μέσω ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να μην είναι μέσω ΑΣΕΠ και οι μετατάξεις. Αυτό λοιπόν, τι μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα? Μπορεί πράγματι να έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι να μην κριθούν άξιοι να μεταταγούν στο δημόσιο. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε μια διαδικασία που λέει ότι όποιοι Έλληνες έρχονται στο δημόσιο μέσα από διαδικασίες πρόσληψης θα περνάνε μέσω ΑΣΕΠ και μόνο όσοι κρίνονται ικανοί και άξιοι θα μπαίνουν στο δημόσιο, θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο, ενώ στις μετατάξεις δεν θα υπάρξει αυτό το φίλτρο, το οποίο θα αποδίδει , τελικά ποιος είναι και ποιος δεν είναι άξιος να έρθει στο δημόσιο. Αυτό ακριβώς είναι που λέμε και αυτό είναι που στην πραγματικότητα εννοεί ότι αυτοσκοπός, ναι, πια γίνεται η αξιολόγηση. Γίνεται η αξιολόγηση αυτοσκοπός μας.

Να απαντήσει η ΝΔ

Τώρα θέλω σε αυτό το σημείο να πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα. Και το ζήτημα που υπάρχει είναι ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πρέπει να μας πει καθαρά η αξιωματική αντιπολίτευση και πρέπει να μας το πει σήμερα εδώ μέσα στη βουλή, όπως θέλει και εκείνη εδώ να συζητούνται όλα. Ποια είναι η άποψή της, πρέπει κάποιος ο οποίος δεν θεωρείται άξιος μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ να μεταταγεί στο δημόσιο να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο ; Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση γι' αυτό. Όπως πρέπει να πάρει θέση για το ότι - και το ανακοινώνω σήμερα - ότι θα φέρουμε διάταξη στο νέο πειθαρχικό με το οποίο θα τερματίσουμε την ατιμωρησία στο δημόσιο, σύμφωνα με την οποία, όποιος έχει υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα, δεν θα μπορεί να μεταταγεί στο δημόσιο. Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία ; Ποια είναι η θέση της ; Πιστεύει για αυτή τη ρύθμιση που θα φέρουμε, πιστεύει η Νέα Δημοκρατία, ότι σε μια τέτοια περίπτωση κάποιος τέτοιος ο οποίος εργάζεται θα πρέπει να συνεχίσει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο;»

Πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι

Απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για το ποσοι ακριβώς είναι οι υπάλληλοι του δημοσίου , ο κ. Ραγκούσης, απάντησε:

«Έχουμε από πέρσι για πρώτη φορά όπως ξέρετε, η χώρα μας απέκτησε τη δυνατότητα να γνωρίζει τον συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, έχουμε ανακοινώσει ότι το σύνολο όσων μισθοδοτούνται -θα το πω λίγο γενικά- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν και έχει σημασία το ήταν γιατί από τότε υπάρχουν μεταβολές, έχουμε μειώσει αριθμό συμβασιούχων κ.λπ., ήταν 768.009 περιλαμβανομένων των αιρετών, του πολιτικού προσωπικού, βεβαίως και των δημοσίων υπαλλήλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων δηλαδή των ΟΤΑ κ.ο.κ. που είναι είτε χαρακτήρα μόνιμου η σύμβασή τους, είτε είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, είναι 670.000».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ, διότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η σπέκουλα από μερίδα των ΜΜΕ αλλά και από εκπροσώπους κομμάτων που μιλούν για 1.500.000 δημόσιους υπαλλήλους. Σε λίγο θα πρέπει να μη κυκλοφορούν στο δρόμο οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα ντρέπονται να κυκλοφορήσουν έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση στη χώρα. Λες και αυτοί ευθύνονται για την οικονομική κατάσταση της χώρας, λες και αυτοί έχουν την ευθύνη. Λένε ενάμισι εκατομμύριο, πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, 670.000 λέει ο Υπουργός.

Και να σας επισημάνω κύριε Υπουργέ, ότι ανάμεσα σε αυτούς που αναφέρατε είναι οι ένστολοι, είναι οι κληρικοί, είναι οι συμβασιούχοι. Συνεπώς τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η Ελλάδα βρίσκεται, με 13% του εργατικού της δυναμικού, στην τρίτη θέση από το τέλος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε δημόσιους υπαλλήλους. Η Σουηδία έχει 30% του εργατικού δυναμικού, η Δανία έχει 29% του εργατικού δυναμικού, η Γαλλία έχει 21% του εργατικού δυναμικού, η Μεγάλη Βρετανία έχει 17,8% του εργατικού δυναμικού. Αυτός λοιπόν είναι ο μεγάλος, ο υπέρογκος δημόσιος τομέας που εξ αιτίας του οδηγηθήκαμε ως εδώ και πρέπει πάση θυσία να τον συρρικνώσουμε διότι εξ αιτίας του δημιουργήθηκε το χρέος;

Οι δημόσιες δαπάνες στη χώρα μας ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το δημόσιο χρέος στη χώρα μας δεν δημιουργήθηκε από τις δημόσιες δαπάνες. Βεβαίως μπορεί να δημιουργήθηκε από τη σπατάλη. Βεβαίως να ψάξουμε να βρούμε τη σπατάλη και τη διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Να ψάξουμε να το βρούμε στην υστέρηση των εσόδων, στις αιτίες δημιουργίας του χρέους, στις φοροαπαλλαγές, στη συνεχή μείωση των φορολογικών συντελεστών των μεγάλων επιχειρήσεων, στη φοροδιαφυγή. Όχι όμως όλα στις πλάτες των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι το δημόσιο στη χώρα μας ορθολογικά δομημένο; Όχι βέβαια. Και δεν θα υπερασπιστούμε εμείς το πελατειακό κράτος που δημιούργησαν τα δυο κόμματα εξουσίας. Αλλά δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα να τα φορτώσουμε όλα στους δημόσιους υπαλλήλους.

Άκουγα χθες -και ειλικρινά ο ελληνικός λαός έχει μπερδευτεί- τον κ. Ραγκούση στη Βουλή να λέει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα, άκουσα τον κ. Παπακωνσταντίνου από το συνέδριο στο Λαγονήσι να λέει ότι θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης να λέει πως κανείς δεν μίλησε για απολύσεις, ξεχνώντας ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για απολύσεις ένα χρόνο πριν και μας προετοίμαζε για απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτά τα τρία πρόσωπα, στα οποία αναφέρθηκα, ανήκουν στην ίδια κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει έχουν χάσει την μπάλα. Εγώ αυτό κατάλαβα ακούγοντας εσάς, τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Πάγκαλο σε μια ενημερωτική εκπομπή και τον Πρωθυπουργό την προηγούμενη μέρα να μιλάει για 150.000 λιγότερους στο δημόσιο τομέα, μέσα -λέει- από εθελούσιες εξόδους εκεί όπου χρειάζεται. Προσέξτε! Εκεί όπου χρειάζεται και εθελούσιες γίνεται;»

Ακολούθησε η διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση, ότι ισχύουν αυτά που δήλωσε ο ίδιος στη βουλή.

Στη δευτερομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε για τις μετατάξεις και τον ΑΣΕΠ:

Μιλήσατε, κύριε Υπουργέ, για μετατάξεις πριν από λίγο, χαρακτηρίζοντας τες σχεδόν ως νέες προσλήψεις। Εγώ έτσι τις κατάλαβα. Όποιος δεν κάνει θα φεύγει. Και μάλιστα θα κρίνεται από τον ΑΣΕΠ. Ο ΑΣΕΠ, όμως, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο για τις προσλήψεις, όχι για τις απολύσεις. Εδώ αυτά τα πράγματα είναι ασύμβατα κύριε Υπουργέ. Και εν πάσει περιπτώσει, είναι προτιμότερο να λέτε την πραγματικότητα ως έχει για τις προθέσεις ή γι' αυτά που μας ζητάνε και για αυτά που θα κάνετε, παρά να παίζετε την κολοκυθιά».

http://www.eklogika.gr/news/4864

Δεν υπάρχουν σχόλια: