Μετά τις κινητοποιήσεις, τις απεργίες και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κάθε αρμόδιο κρατικό και μη φορέα δίχως όμως απτά αποτελέσματα, τα σωματεία που μετέχουν στην Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος αποφασίζουν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Από χθες, με απόφαση του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, τα τσιγάρα στο νησί πωλούνται ακριβότερα κατά 10 λεπτά, ως αντίμετρο στη σημαντική μείωση που επέφεραν τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα στο περιθώριο κέρδους τους από την πώληση καπνικών προϊόντων.
Όπως εξηγεί η κα Ελένη Χαιρέτη, πρόεδρος του Σωματείου της Κρήτης, η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη έπειτα από 12 μήνες αγώνων και υποσχέσεων που δεν υλοποιήθηκαν για τη διασφάλιση ενός νόμιμου ποσοστού βιωσιμότητας. “Είμαστε τα θύματα των αυξήσεων στην τιμή των τσιγάρων. Εάν διατηρούταν το ποσοστό κέρδους μας, θα έπρεπε η τιμή του πακέτου να αυξάνονταν στα 5 και 6 ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, το πραγματικό κόστος του πακέτου στοιχίζει στις καπνοβιομηχανίες περίπου 2% από την αξία στην οποία τελικά πωλείται στον καταναλωτή”, αναφέρει η κα Χαιρέτη.
Βάσει στοιχείων της Ομοσπονδίας, το περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων στα καπνικά προϊόντα έχει συρρικνωθεί στο 3,6% από 7,5% ένα χρόνο πριν. Το ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θεωρείται νόμιμη. “Η αναγραφόμενη τιμή στα καπνικά προϊόντα είναι ενδεικτική με βάση την διάταξη του άρθρου 100 του τελωνειακού κώδικα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υποχρεούμαστε να πουλάμε με την αναγραφόμενη τιμή πώλησης. Βάσει νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφοροποιώντας το πακέτο εξωτερικά τοποθετώντας μια ειδική ετικέτα (πολύχρωμη και ανάμεσα τα αρχικά του σωματείου το ποσόν των +0,10 ευρώ) φτάνουμε στα νόμιμα ποσοστά βιωσιμότητας. Ούτε φορολογικό ζήτημα τίθεται, αφού χτυπάμε στην ταμειακή μηχανή το επιπλέον ποσό”, σημειώνει.
Σύμφωνα με την ίδια, η αύξηση στην τιμή του πακέτου δεν επιβάλλεται στους καταναλωτές αφού όποιος επιθυμεί δεν καταβάλλει τα επιπλέον 0,10 λεπτά. "Η αποδοχή που έχει η απόφασή μας στους καταναλωτές από χθες το πρωί είναι μεγάλη. Μας ρωτάνε, η αύξηση είναι για τους περιπτεριούχους ή για την καπνοβιομηχανία; Τους απαντάμε για εμάς και μας τα δίνουν με μεγάλη ευχαρίστηση". Στην Κρήτη λειτουργούν 2.500 περίπτερα που μαζί με τα καταστήματα ψιλικών φθάνουν τα 7 χιλιάδες σημεία πώλησης.
Είναι πιθανό το παράδειγμα της Κρήτης να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Σωματεία, 18 στον αριθμό, σε ολόκληρη την Ελλάδα δημιουργώντας “πονοκέφαλο” σε κυβέρνηση (σ.σ. η οποία και ήταν ενήμερη εδώ και 10 ημέρες για τις αποφάσεις του σωματείου στην Κρήτη) και καπνοβιομήχανους.
Οι τελευταίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις και ανήσυχοι για το ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων από τους περιπτερούχους στο σύνολο της χώρας. Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης για το περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων με νέα νομοθετική ρύθμιση καθώς, όπως ανέφεραν, μετά τις αλλαγές στη φορολογία καπνών ζητήθηκε από τις καπνοβιομηχανίες να αυξηθούν τα ποσοστά των λιανοπωλητών, κάτι όμως που δεν συνέβη.
Όπως έχει αναφέρει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος, μεγάλο μέρος των περιπτερούχων έχει ήδη βάλει "λουκέτο" και η συντριπτική πλειονότητά τους αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης από τις διαδοχικές αυξήσεις της φορολογίας καπνού εν μέσω της οικονομικής κρίσης, καθώς τα προϊόντα καπνού αντιπροσωπεύουν το 70 με 80% του συνολικού τζίρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου