Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ανατροπές στους μισθούς του Δημοσίου

dimosioi_ipalliloiΤα πάνω-κάτω στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο θα ενταχθούν παλαιοί και νέοι εργαζόμενοι. Προβλέπεται μείωση έως και 30% στα λεγόμενα "ρετιρέ", και μαχαίρι στα επιδόματα. Σε θέση μάχης με αιχμή το βρίσκεται η ΑΔΕΔΥ που ήδη έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 23 Φεβρουαρίου και τρίωρη στάση την Πέμπτη από τις 12 το μεσημέρι. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος πριν την υπογραφή οποιουδήποτε συμφώνου ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβαθμιστεί για μια 10ετια το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
«Κούρεμα» στα λεγόμενα «ρετιρέ» του δημοσίου και αυξήσεις στους χαμηλόμισθους, θα επιφέρει το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο.
Περίπου 30.000 υψηλόμισθοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται μέχρι και 40%. Μικρές αυξήσεις που δεν θα υπερβαίνουν κατά μέσο όρο το 15% αναμένεται να προκύψουν για τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, το νέο μισθολόγιο θα είναι το ίδιο για παλιούς και νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στο δημόσιο. Στόχος του η εξάλειψη των μισθολογικών ανισοτήτων, μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα κι όχι η μείωση του μισθολογικού κόστους.
Για παράδειγμα σήμερα ο μισθός ενός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι 1260 ευρώ. Συνάδελφός του με τα ίδια προσόντα στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει μαζί μετά επιδόματα 2.309 ευρώ.
Με το νέο μισθολόγιο τα περισσότερα επιδόματα καταργούνται, ενώ άλλα ενσωματώνονται στο βασικό μισθό.
Διατηρούνται μόνο Το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης και το επίδομα των συνθηκών εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία η συνολική μισθολογική δαπάνη για το δημόσιο ανέρχεται στα 12,1 δισ.. Από αυτά, 5,2 δισ. κοστίζουν τα 52 γενικά και ειδικά επιδόματα.

Σε θέση μάχης η ΑΔΕΔΥ

Δημοψήφισμα ώστε να εκφραστούν οι πολίτες για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνουν Μέρκελ και Σαρκοζί, ζήτησαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενόψει της αυριανής Στάσης Εργασίας στο Δημόσιο και της Γενικής Απεργίας που έχουν κηρύξει Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις 23 Φεβρουαρίου, τα μέλη της Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η πρόταση αυτή επιβάλλει ένα μοντέλο αναπαραγωγής της οικονομικής κυριαρχίας των πλεονασματικών χωρών της Ευρώπης σε βάρος των ελλειμματικών και δεν επιτυγχάνει να ρυθμίσει την αναδιάρθρωση του χρέους με τρόπο δίκαιο και προς όφελος των λαών.
Κατά τη συνέντευξη τονίστηκε επίσης ότι η καθιέρωση ενός νέου Ενιαίου και δίκαιου Μισθολογίου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα, αποτελεί πάγια θέση της ΑΔΕΔΥ, εντούτοις υπάρχει η εκπεφρασμένη αντίρρηση της Ανώτατης Διοίκησης των Δημοσίων Υπαλλήλων να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν προηγουμένως δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Επισημάνθηκε επίσης ότι οι απώλειες του συνολικού εισοδήματος των Δημοσίων Υπαλλήλων αγγίζουν το 25% και παρά τη συντήρηση σεναρίων περί «παχυλών μισθών», το μηνιαίο εισόδημα του 80% των μισθωτών του Δημοσίου Τομέα δεν ξεπερνά τα 1.000 - 1.500 ευρώ.
Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της με την αύξηση των ορών εργασίας στο Δημόσιο ενώ στο ζήτημα των επικουρικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, η θέση της είναι ότι τα ταμεία οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της χρόνιας υφαρπαγής των αποθεματικών τους από το Κράτος.
Σήμερα το Τ.Π.Δ.Υ. παρουσιάζει έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ, το Μ.Τ.Π.Υ 240 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα οργανικό έλλειμμα παρουσιάζει και το ΤΕΑΔΥ.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ – ΝΕΤ FM–ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου