Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008
ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ- ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΑΡΓOΣ
Η ελληνική Ιστορία Αργο-πεθαίνει
Τα σπίτια των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και των πολιτικών που έγραψαν σελίδες της Νεώτερης Ιστορίας δίνουν στο Άργος τη μάχη της επιβίωσής τους, ενώ ένα επιστημονικό συνέδριο ψηλαφίζει για πρώτη φορά τα ίχνη της Ενετοκρατίας στην πόλη του Αγαμέμνονα Κάτω από τη σκιά της Λάρισας, του ψηλού κωνικού λόφου με το κάστρο και το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας, που δεσπόζει στην αργολική πεδιάδα, το μικρό και ταπεινό σπίτι του Στρατηγού Μακρυγιάννη είναι σχεδόν ερείπια πλέον. Είναι το σπίτι όπου ο αγωνιστής έμαθε γράμματα στα γεράματα κι άρχισε να γράφει τα περίφημα Απομνημονεύματά του. Ο σημερινός ιδιοκτήτης του έκανε αγώνα για να το κατεδαφίσει.
Στο κέντρο της πόλης, το διώροφο σπίτι του Σπυρίδωνος και του Χαρίλαου Τρικούπη, έπειτα από πολλές περιπέτειες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο αλλά κινδυνεύει. Το πίσω μπαλκόνι του έχει καταρρεύσει όπως λέει ο Βασίλης Δωροβίνης, δικηγόρος και μαχητικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ανυπεράσπιστων ιστορικών μνημείων και κτιρίων του Άργους εδώ και τριάντα χρόνια. «Πολλά μνημεία χάθηκαν, αλλά σήμερα το Άργος είναι η μόνη πόλη όπου σώζονται τα σπίτια των αγωνιστών του 1821», λέει ο κ. Δωροβίνης, που επιτείνει τώρα τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη γνώση της Ιστορίας του Άργους σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας μέσα από τη διοργάνωση ενός συνεδρίου με τίτλο «Βενετία και Άργος» με δώδεκα εισηγητές Έλληνες και ξένους και ισάριθμες
Οι λεγόμενοι Στρατώνες του Καποδίστρια είναι στη βάση τους βενετσιάνικο κτίριο, που χρονολογείται προ του 1715. Ιδρύθηκαν από το καθολικό Τάγμα των Αδελφών του Ελέους. Επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκαν σε Ταχυδρομείο και αγορά και επί Καποδίστρια στους πρώτους στρατώνες του Ελληνικού Ιππικού.
Η επαναστατική κυβέρνηση και ο Βαρβάκης τους προόριζαν να γίνουν το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Η απόφαση δεν υλοποιήθηκε και πέρασαν από... σαράντα κύματα ώσπου να σωθούν από διάφορα αναπτυξιακά σχέδια. Σήμερα ένα τμήμα τους έχει κατεδαφιστεί ήδη από το 1936 και είναι άλλο, η δυτική πτέρυγα, προορίζεται να αξιοποιηθεί ως Βυζαντινό Μουσείο της Αργολίδας .
Σημαντικό μνημείο που κινδυνεύει είναι και το παλιό τζαμί του 16ου αιώνα που μετατράπηκε επί Καποδίστρια σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο και σήμερα λειτουργεί ως ναός του Αγίου Κωνσταντίνου. Τώρα είναι γεμάτο ρωγμές από τους σεισμούς του ΄81. Σε μουσείο- Αρχαιολογικό- έχει μετατραπεί το σπίτι του Δημήτρη Καλλέργη, ο οποίος έκανε μαζί με τον Μακρυγιάννη την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, ενώ το σπίτι του αγωνιστή Δημήτρη Τσόκρη, που όπως αναφέρεται από τους περιηγητές τον προπερασμένο αιώνα θύμιζε ιταλική βίλα του Κόμο, πήρε παλαιότερα την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χτίστηκε ο κήπος του.
Έχει αλλάξει κάτι στη στάση του κόσμου απέναντι στα ιστορικά κτίρια; «Τόσο οι κάτοικοι και ο δήμος σκέπτονται πώς μπορεί να αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα παλιά κτίρια», λέει ο κ. Δωροβίνης.
Η εκκλησία που θα γινόταν νομισματοκοπείο
Προς αποκατάσταση οδεύει και η αρχαιότερη εκκλησία του Άργους, η Παναγία του Βράχου, η Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλούσα, στον λόφο της Λάρισας, του 11ου αιώνα. Με επιχορήγηση του Ιδρύματος Λεβέντη η ετοιμόρροπη εκκλησία θα ανατεθεί τον αρχιτέκτονα Πέτρο Κουφόπουλο που θα ετοιμάσει και τη μελέτη αναστήλωσης, αρχίζοντας από το καμπαναριό. Σ΄ αυτήν την εκκλησία είχαν μεταφερθεί τα μηχανήματα για τη δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά το σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε. Στα αξιόλογα κτίρια του Άργους συγκαταλέγεται και το σπίτι του στρατηγού Τόμας Γκόρντον (1829) που έγραψε μια Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης- την οποία μετέφρασε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και πρόκειται τώρα να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Σήμερα το σπίτι αυτό στεγάζει τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου