Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Καιόμενη χωματερή Ερμιόνης


fancygens.com
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Κυρίες και κύριοι.

Καθώς θα γνωρίζετε η ύπαρξη των χωματερών εκτός του ότι είναι παράνομη, δημιουργεί ένα αόρατο επιβλαβές αποτέλεσμα στην υγεία μας με την έκκληση διοξινών στο περιβάλλον μας.

Οι διοξίνες είναι μια ομάδα,διακοσίων περίπου, χημικών ενώσεων χλωρίου ιδιαίτερα τοξικών,στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι συγγενείς ουσίες

τα PCBs.Κύρια πηγή παραγωγής διοξινών αποτελεί η καύση των σκουπιδιών στις ανεξέλεγκτες χωματερές-σκουπιδότοπους και ειδικά πλαστικών (PVC),καθώς και η καύση των παλαιών ελαστικών αυτοκινήτων.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλούν..δερματικές παθήσεις,ηπατικές βλάβες,εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεασμό της γονιμότητας, του νευρικού συστήματος, διαταραχές κατά την ανάπτυξη συμπεριφοράς απογόνων και αύξηση των ποσοστών καρκίνου σε ανήλικες που έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες διοξινών για πολλά χρόνια.

Βιοχημικές έρευνες έχουν δείξει πως οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης.

Σε πειραματόζωα η έκθεση σε διοξίνες,της τάξης των λίγων τρισεκατομμυριοστών του γραμμαρίου έχει προκαλέσει ευρύ φάσμα τοξικολογικών επιπτώσεων.

Χαρακτηριστικό των διοξινών είναι ότι πρόκειται για ρύπους που βιοσυσσωρεύεται ,δηλαδή δε φεύγει από τον οργανισμό αλλά κάθε νέα ποσότητα που προσλαμβάνουμε προστίθεται δηλητηριάζοντας τον περισσότερο.

Η δράση τους ως εκ τούτου είναι αθροιστική και οι βλάβες που προκαλούνται εμφανίζονται μετά από χρόνια.

Η προσβολή της ανθρώπινης υγείας γίνεται μέσο της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή μέσο του φαγητού, του νερού και της αναπνοής (κυρίως με την κατάποση της σκόνης).

Ειδικά με την κατανάλωση ζωικών παραγωγών, μια και οι διοξίνες ανήκουν στην κατηγορία των λιποφιλικών ουσιών συνεπώς παγιδεύονται στο λίπος των ζώων.

Η διαδικασία είναι αλυσιδωτή..τα σκουπίδια καίγονται, απελευθερώνουν διοξίνες στην ατμόσφαιρα όπου μέσο των αιρούμενων σωματιδίων καταλήγουν στο έδαφος και στην επιφάνεια των φυτών. Τα ζώα βόσκοντας παίρνουν τις διοξίνες στον οργανισμό τους και τις συσσωρεύουν στο κρέας, το γάλα, στη συνέχεια το τυρί, τα αυγά, το μέλι.

Ο άνθρωπος καταναλώνοντας τα ζωικά παράγωγα ή τα φυτικά προϊόντα όπως ελιές ,λάδι, που λόγω της ελαιώδους υφής τους απορροφούν τις διοξίνες και με αυτόν τον τρόπο εκτίθεται στις βλαβερές για την υγεία του συνέπειες.

Έτσι όταν υπάρχουν παραγωγικές δραστηριότητες κοντά σε σκουπιδότοπους φλεγόμενους (και στην περίπτωση μας υπάρχουν),τα παραγόμενα προϊόντα είναι γεμάτα διοξίνες γεγονός ότι οι διοξίνες δεν είναι ορατές, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι δίπλα μας έχουμε μια τοξική βόμβα που είναι ανάγκη να εξουδετερώσουμε σβήνοντας αρχικά τη φωτιά.

Επίσης έχει αποδειχθεί ότι στις περιπτώσεις καύσης οι τιμές των τοξικών χημικών ενώσεων που εκλύονται από τους σκουπιδότοπους πολλαπλασιάζονται και τα προϊόντα που παράγονται σε ακτίνα ακόμα και έξι χιλιομέτρων από περιοχές καιγόμενες ,γίνονται φορείς των επικίνδυνων αυτών ουσιών.

Ο καπνός πάνω από τα κεφάλια μας από την καύση των σκουπιδιών έχει γίνει ο καθημερινός μας εφιάλτης και είμαστε εδώ και χρόνια εκτεθειμένοι στις συνέπειες του..

Για όλα αυτά ζητάμε να μας απαντήσετε ξέροντας τους κινδύνους που διατρέχουμε εμείς ,τα παιδιά ,τα ζώα ,ο υδροφόρος ορίζοντας, οι καλλιέργειες.

· Τι ενέργειες γίνονται για την επίλυση του προβλήματος.

· Έχετε κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις διοξινών στην περιοχή.

· Πότε θα απαλλαγούμε χρονικά από το πρόβλημα.

· Τι ενέργειες έχετε κάνει για την μείωση των απορριμμάτων (πρόγραμμα ανακύκλωσης) .

Γιατί δεν φροντίζεται να μην καίγονται τα σκουπίδια και στην περίπτωση αυτανάφλεξης γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη και υποδομή άμεσης κατάσβεσης και μη έκθεσης σε πολλαπλούς κινδύνους των ανθρώπων που έχετε προσλάβει για φύλαξη της χωματερής?

· Ποίες ενέργειες γίνονται από πλευράς σας για την ίδρυση χώρων εναπόθεσης των σκουπιδιών,σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.

· Γιατί μέχρι να κατασκευαστούν οι χώροι αυτοί τα σκουπίδια δε θάβονται αλλά καίγονται.

· Τι πρόγραμμα ανακύκλωσης ετοιμάζει ο Δήμος ιδιαίτερα για το πλαστικό που τόσο καταναλώνουμε πίνοντας εμφιαλωμένο νερό।

Δεν υπάρχουν σχόλια: