Σάββατο 16 Μαΐου 2009

HΜαρία Δαμανάκη στο Ναύπλιο με θέμα: ο Πολιτισμός στην Περιφέρεια

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο συνολικός απολογισμός της πενταετίας της Ν.Δ. στο τιμόνι της χώρας έχει χρώμα γκρίζο και πολλά θύματα. Αναμφισβήτητα μεγάλο θύμα της υπήρξε ο πολιτισμός. Επί των ημερών της Καραμανλικής διακυβέρνησης, ο πολιτισμός όχι μόνον κατάντησε συνώνυμο σκανδάλων και διαφθοράς στην κορυφή, αλλά συνολικά βυθίστηκε στην παρακμή, την πρωτοφανή συρρίκνωση κάθε δράσης και την απόλυτη ευνοιοκρατία. Αυτό έχει γίνει πλέον αντιληπτό και καταδικάζεται από την πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και από χθεσινούς ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Και θέλω να πω μετά λόγου γνώσεως πως τα όποια έργα πολιτισμού, με περισσή αυταρέσκεια εμφανίζουν κατά καιρούς οι Υπουργοί της Ν.Δ., όπως τελευταία το εξαιρετικό Μουσείο του Ναυπλίου, που εγκαινίασε μετά βαϊων και κλάδων ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς δεν είναι τίποτα άλλο παρά έργα υποδομής που εμπνεύστηκε και σχεδίασε το ΠΑΣΟΚ και πέτυχε την χρηματοδότηση τους από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που στήριξαν το έργο αυτό. Είναι λυπηρό αλλά οφείλω να ξεκαθαρίσω πως η γαλάζια ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν σχεδίασε και προχώρησε τίποτα, αλλά κατήργησε με επιλογή της ακόμη και το Τομεακό Πρόγραμμα που πάντα διέθετε ο πολιτισμός και όφειλε να έχει εκπονήσει στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. Πώς λοιπόν θα προχωρήσει το έργο για το Μουσείο του Άργους για το οποίο έχουν προχωρήσει οι μελέτες, πως θα αναδειχθεί ο μοναδικός πολιτιστικός πλούτος με τον οποίο η ιστορία προίκισε την Αργολίδα; Με τα ανύπαρκτα κονδύλια του ΥΠΠΟ; Eμείς είμαστε σαφείς. Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην άμεση διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και τη συγκρότηση Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Πολιτισμό. To έχουμε από καιρό προτείνει στους κυβερνώντες αλλά πέφτουμε σε κλειστά και αδιάφορα αυτιά παραγόντων που για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το προσωπικό τους μέλλον και η αυριανή μάχη διαδοχής στην ηττημένη στις εκλογές Ν.Δ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μένει βεβαίως μόνο στην αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης. Έχει θέσει σε δημόσια συζήτηση ένα πλήρες πρόγραμμα για τον πολιτισμό που στοχεύει να τον μετατρέψει από καταναλωτικό πεδίο σε παραγωγική δύναμη.

Στη νέα πολιτιστική του πρόταση, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την αντιμετώπιση κάθε καθεστώτος και κατάστασης που δημιουργεί πολιτισμικές ανισότητες και διακρίσεις στη δημόσια σφαίρα. Ανισότητες σε βάρος των ασθενέστερων και των αποκλεισμένων κοινωνικά ομάδων. Νέες ανισότητες της ψηφιακής εποχής στη διακίνηση της πληροφορίας της γνώσης, της απόλαυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω διαδικτύου, στην ελεύθερη ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού προϊόντος. Ανισότητες και διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, εθνότητας και άλλες πολιτισμικές διαφορές. Ανισότητες στην κατανομή και αποδοτικότητα των δημόσιων πόρων. Περιφερειακές ανισότητες.

Η ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό έχει αναδειχθεί σε βασική παράμετρο των κοινωνικών διεκδικήσεων στο σύγχρονο κόσμο. Το ΠΑΣΟΚ φέρνει στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής τα νέα αιτήματα που αναδεικνύονται με έμφαση σε αυτό της ανακατανομής του πολιτισμικού κεφαλαίου από το κέντρο προς την περιφέρεια. Η μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης, συμμετοχής και κατανομής πόρων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας όπως και μεταξύ των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων έχει πρωτεύοντα ρόλο στο πρόγραμμά μας. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούμε πολλά παλαιότερα αλλά και νέα χρήσιμα εργαλεία. Εισηγούμαστε:

- τη δημιουργία εκτεταμένων δικτύων πολιτισμού (θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών τεχνών) απ΄άκρη σ΄άκρη σε όλη την Ελλάδα.

- ανοικτές, ισότιμες, δημοσιοποιημένες και απολύτως διαφανείς διαδικασίες επιλογής στην ενίσχυση από την πολιτεία των περιφερειακών πολιτιστικών δράσεων. Κυρίως στη βάση συγκεκριμένων ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς κομματισμό και πελατειακή αντίληψη , αλλά και έγκαιρη χρηματοδότηση όσων επιλεγούν.

- ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των πρωτοεμφανιζόμενων και νέων δημιουργών

- δημιουργία συνθηκών ευνοϊκής ανάπτυξης των δομών παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε κάθε περιφέρεια , με ποιοτικά κριτήρια και πιστοποιημένες διαδικασίες.

- προώθηση «έξυπνων υπηρεσιών και προϊόντων στην τοπική τουριστική αγορά.

- ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συνόλου του πολιτιστικού πλούτου της χώρας και δημιουργία πλήρους και με διαρκή ενημέρωση Εθνικού Αρχείου Μνημείων

- Ανάληψη «εμβληματικών δράσεων» και πρωτοβουλιών, όπως «η μνήμη της πόλης» με την ειδική σηματοδότηση των πολιτιστικών σημείων, των μνημείων και των ιστορικών κτιρίων.

- Ανάδειξη και προστασία του μοναδικού ελληνικού τοπίου. Επαναφορά και καθολική εφαρμογή του θεσμού της «Απόσυρσης κτιρίων», ιδιαίτερα στις οικολογικά ευαίσθητες περιοχές ή σε περιοχές μεγάλης ιστορικής αξίας όπως η δική σας.

- Περαιτέρω ανάπτυξη (και σε άλλες πόλεις, όπως το Ναύπλιο) των προγραμμάτων ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων (με την ονομασία «Ανάπλαση ιστορικών κέντρων». Ολόκληρη η Περιφέρεια του Ναυπλίου - Άργους - Μυκηνών - Επιδαύρου μπορεί να οργανωθεί σε μεγάλη ενιαία πολιτιστική περιοχή.

EYROVISIA

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΑΤΑΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΑΙΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ
Απόψε η σκέψη μου, θα σε πάρει από το χέρι και θα σε ταξιδέψει στα πιο όμορφα όνειρα μου, και θα σε αφήσει εκεί μέχρι να γίνουν αληθινά!
ΑΠΟ ΑΣΗΜΩΝΗ , ΓΙΑΤΡΟ,ΤΡΕΛΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ EIME KΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΤΕ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΣΑΚΗ ΒΑΖΩ ΡΟΥΣΛΑΝΑ 2004 ΠΟΥ ΤΗΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΑΥΤΗ Ε?

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Απεργία σωφρονιστικών υπαλλήλων!!!!

ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΡΓΛΙΔΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑΝΝΑ http://marianaonice.blogspot.com/ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΩ Σήμερα και αύριο απεργούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι!! Δεν συμβαίνει συχνά! Απόλυτα δίκαια και σωστά τα βρήκα. Και απλά συμπληρώνω με το σχόλιό μου που εκεί άφησα: Τα προβλήματα των φυλακών και των κρατουμένων είναι γνωστό ότι αναπόφευκτα έχουν αντίχτυπο και στους εργαζόμενους στις φυλακές που όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο και επικίνδυνο έργο επιτελούν!! Οι γενικεύσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, όταν του φεύγουν οι κρατούμενοι με ελικόπτερα ότι δήθεν φταίνε οι διεφθαρμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι εκτός από προσβλητικές και αφοριστικές για όλο τον κλάδο, και ύποπτες για μένα !! Δηλαδή δεν φταίνε οι υπουργοί και οι εντεταλμένοι διευθυντάδες και εισαγγελείς τους, αλλά φταίνε οι απλοί φύλακες, που τους έχουν ρίξει μέσα στη φωλιά των λύκων σχεδόν "άοπλους" και ανυπεράσπιστους, διατάζοντας τον καθένα να φυλάει μέχρι και 250 κρατούμενους!!!!!!!!!! στιβαγμένους σε απαράδεκτους χώρους που καθιστούν το έργο της φύλαξης εκ των προτέρων επισφαλές και επικίνδυνο, λόγω και της οργής των κρατουμένων, που ξεσπάει φυσικά πάνω στο δεσμοφύλακά τους!! Έλεοςςς κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης!! Αναλάβετε καμιά φορά τις ευθύνες σας και αφήστε τους υπαλλήλους ήσυχους να δουλέψουν με ασφάλεια και μην ελπίζετε ότι με το να μετατρέψετε το αδίκημα της συμμετοχής σε απόδραση κρατουμένου σε κακούργημα θα σας επιτρέψει να συλλάβετε αυτούς τους σωφρονιστικούς που πραγματικά παρανομούν!! Αν θέλατε θα τους είχατε ήδη συλλάβει!! Και τους ξέρετεεεε!!!!!! Η ισοπέδωση όλων το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να ελαχιστοποιήσει ακόμη και αυτό το φιλότιμο των όσων παλεύουν να σταθούν στο ύψος των καθηκόντων τους μέσα σ' όλες τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβάλλετε να εργάζονται!!! Εύχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην απεργία τους! Είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά και μάλλον είναι παρήγορο ότι πλέον αντιδρούν στην κατρακύλα και κλάδοι που μέχρι σήμερα δεν μας είχαν συνηθίσει σε απεργίες, ίσως και λόγω του ευαίσθητου τομέα ευθύνης στον οποίο υπηρετούν!! Υπόψη ότι από όσα ξέρω ακόμη και στην απεργία τους, οι άνθρωποι αυτοί είναι αναγκασμένοι να είναι στην υπηρεσία τους, σε επιφυλακή!!!!!! Βλέπετε η φύση της δουλειάς τους το επιβάλλει!!!!! .

ΑΘΑΝΑΤΟ ΑΡΓΟΣ

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Η ΟΔΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΕΝΕΎΕΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΡΕΧΟΥΝ ....... ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΜΙΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΒΑΛΑΝΕ ΕΝΑ ΣΑΜΑΡΑΚΙ ΝΑ ΚΟΒΟΥΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΤΡΙΜΏΞΕΙ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΕΝΟ ΔΡΟΜΟ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

σαρανταοκτάωρη (48ωρης) Απεργία την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαΐου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ O.Σ.Υ.Ε. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ http://www.osye.org.gr ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ α) Σε δημόσια ανάκληση των δηλώσεών σας που προσβάλουν την προσωπικότητα των υπαλλήλων και θίγουν την υπηρεσιακή τους κατάσταση. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ α) για την 48ωρη απεργία για την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009 και ώρα έναρξης 07:00 και ώρα λήξης την 06:59 της Κυριακής της 17ης Μαΐου 2009. Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε καλέσει στο παρελθόν και καλούμε εκ νέου το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει ουσιαστικά μέτρα για τα κινητά τηλέφωνα, προμηθεύοντας κάθε φυλακή με μηχανήματα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, που λύνουν άμεσα το πρόβλημα των κινητών τηλεφώνων και τη χρήση τους στις φυλακές. Δυστυχώς όμως διαβάζοντας κανείς τα άρθρα που αφορούν τη λειτουργία και το προσωπικό των φυλακών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η φιλοσοφία των συντακτών του νομοσχεδίου είναι πως είμαστε διεφθαρμένοι. Όχι κυρίες και κύριοι, το γεγονός ότι εργαζόμαστε σε ένα περιβάλλον που κρατούνται διεφθαρμένοι συμπολίτες μας – διεφθαρμένοι δικαστές, διεφθαρμένοι δικηγόροι, διεφθαρμένοι εφοριακοί, διεφθαρμένοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι – αυτό δεν μας κάνει αυτομάτως και εμάς διεφθαρμένους. Ποτέ και σε καμία έρευνα και έκθεση που έγινε δεν αναφερόμαστε ως διεφθαρμένοι οι εργαζόμενοι στις φυλακές. Στη λογική αυτή κυρίες και κύριοι βουλευτές είμαστε αντίθετοι, τα χρόνια προβλήματα των ελληνικών φυλακών, με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων, δεν θα φορτωθούν οι εργαζόμενοι.Κυρίες και κύριοι, Σας παρακαλούμε να καλέσετε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και να πει δημόσια, ώστε να μάθουν τόσο οι εργαζόμενοι και οι κρατούμενοι, όσο και οι πολίτες αυτής της χώρας ποια είναι η σωφρονιστική πολιτική του, ποιο το όραμά του για να τους κρατούμενους, ποια είναι η μετασωφρονιστική πολιτική που εφαρμόζει, καθώς το ΝΠΙΔ “Επάνοδος” υπολειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες, αφού έχει μείνει χωρίς προσωπικό και χωρίς σοβαρή χρηματοδότηση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις φυλακές αυτή τη στιγμή στοιβάζονται μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης χιλιάδες συνάνθρωποι μας που σε πολλές φυλακές όπως στο Ναύπλιο, στη Νεάπολη, στην Άμφισσα, στη Χίο και αλλού κοιμούνται στους διαδρόμους των φυλακών, κάτω στα πατώματα σε αρκετές περιπτώσεις και μέσα σε αυτές τις τριτοκοσμικές συνθήκες αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε. Ποια είναι τα μέτρα βελτίωσης που προτίθεται να πάρει για να βελτιώσει το πλαίσιο αυτό; Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά,κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι σε πραγματικές ανάγκες, με τον σημερινό αριθμό κρατουμένων, το υπάρχον προσωπικό των φυλακών επαρκεί για να καλύψει μόλις το 25% των αναγκών που έχουν οι φυλακές σε συνάρτηση με τις ανάγκες των κρατουμένων και για τη διασφάλιση πλήρως της ασφάλειας των φυλακών ε. στο άρθρο 24 παρ. 1, με τις οποίες ρυθμίσεις δεν αποσαφηνίζεται η “αμέλεια” στα καθήκοντα του εργαζόμενου, ενώ δεν γίνεται και καμία αναφορά στις ευθύνες που απορρέουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικής υποδομής σε συνδυασμό με την υπερπληθώρα των κρατουμένων